Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Erdogan, izolat pe plan internaţional, în vizită la Paris

macron_erdogan.jpg

Emmanuel Macron si Recep Tayyip Erdogan în septembrie 2017 la ONU
Emmanuel Macron si Recep Tayyip Erdogan în septembrie 2017 la ONU
Image source: 
credit foto: rfi.fr / LUDOVIC MARIN / AFP

Preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan efectuează astăzi o scurtă vizită la Paris şi este primit la Palatul Elysée de şeful statului francez, Emmanuel Macron. Pe agenda discuţiilor se află în special Siria, dar şi chestiunea extrem de sensibilă a drepturilor omului în Turcia.

Trebuia primit Recep Tayyip Erdogan la Elysée? Mulţi responsabili politici şi chiar comentatori îşi pun această întrebare în Franţa. Iar cîteva formaţiuni politice, precum Partidul Comunist Francez sau radicalii de stînga conduşi de Jean-Luc Mélenchon condamnă această vizită.

Preşedintele Macron rămîne însă fidel unui principiu: Franţa trebuie să discute cu toată lumea, iar în faţa unor lideri precum Vladimir Putin sau Recep Tayyip Erdogan nu trebuie să se arate timorată, ci să abordeze absolut toate subiectele, inclusiv cele care deranjează.

Preşedintele turc rămîne, în ciuda derivei sale autoritare, un intelocutor esenţial pentru europeni. Turcia va avea un cuvînt de spus în găsirea unei soluţii de pace în Siria, dar mai ales Turcia joacă un rol important în configuraţia securităţii europene. Erdogan este cel care poate deschide sau închide, în funcţie de interesele sale "robinetul" imigraţiei. Ori, se ştie că în prezent imigraţia este un subiect care îi divizează pe europeni şi alimentează argumentele precum şi presiunea politică a extremei drepte.

Pe de altă parte, Erdogan se simte izolat în acest moment pe plan internaţional şi încearcă să reaia contactul cu europenii, în ciuda răcirii relaţiilor cu Uniunea Europeană şi a îngheţării totale a negocierilor de integrare europeană a Turciei.

Cotidianul Le Monde consideră că Erdogan priveşte acum spre Europa într-un moment cînd relaţiile sale cu Donald Trump sunt "execrabile", iar relaţiile cu Vladimir Putin au anumite limite. Iar dintre toate ţările europene, Franţa a întreţinut de fapt relaţii cît de cît acceptabile cu Turcia, de unde şi caracterul simbolic al acestei vizite. Cu excepţia unei deplasări la Bruxelles, Erdogan nu a vizitat nici o altă ţară europeană de la lovitura de stat ratată din Turcia din iulie 2016.