Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omagiu sobru şi solemn la Paris pentru cele 17 victime ale atentatelor din ianuarie 2015

charlie.jpg

Presedintele francez Emmanuel Macron si primàrita Parisului Anne Hidalgo aduc un omagiu victimelor de la Charlie Hebdo
Presedintele francez Emmanuel Macron si primàrita Parisului Anne Hidalgo aduc un omagiu victimelor de la Charlie Hebdo
Sursa imaginii: 
CHRISTOPHE ENA/AFP

Au trecut trei ani de la atentatele jihadiste care au îndoliat Parisul în ianuarie 2015. Mai întâi 11 membri ai revistei satirice Charlie Hebdo fuseseră ucişi pe 7 ianuarie de fraţii Kouachi. A doua zi, o poliţistă era ucisă de un alt jihadist pe nume Coulibaly. Cel care, pe 9 ianuarie, avea apoi să omoare încă 4 oameni în magazinul Hyper Casher din capitală. Autorităţile franceze au adus duminică un omagiu solemn şi sobru acestor victime ale jihadismului.

Preşedintele Emmanuel Macron, soţia sa Brigitte, primăriţa Parisului Anne Hidalgo şi o serie de miniştri au participat la omagiul adus victimelor atentatelor jihadiste din ianuarie 2015.

Un omagiu care a început în faţa fostului local al revistei satirice Charlie Hebdo, acolo unde în dimineaţa lui 7 ianuarie 2015 fraţii Saïd şi Chérif Kouachi uciseseră 11 persoane - ziarişti, desenatori şi tehnicieni. După citirea numelor celor ucişi a urmat depunerea unor jerbe de flori şi un minut de reculegere. Seful statului nu a pronunţat niciun discurs.

Ceremonia s-a repetat câţiva metri mai departe, pe bulevardul Richard Lenoir, acolo unde fraţii Kouachi împuşcaseră cu sânge rece un poliţist care încerca să-i oprească.

In fine, seria de ceremonii s-a încheiat în arondismentul 12 al Parisului, la magazinul evreiesc Hyper Casher, acolo unde jihadistul Amedy Coulibaly omorâse trei clienţi şi un angajat. Principalii responsabili ai comunităţii evreieşti erau prezenţi. Odată terminată ceremonia organizată în dreptul unei plăci comemorative, Emmanuel Macron, Anne Hidalgo şi o parte din delegaţia oficială au petrecut mai multe minute în interiorul magazinului în care avusese loc drama de acum trei ani.

Luni are loc o ultimă ceremonie, cea în memoria poliţistei ucisă pe 8 ianuarie 2015 de Coulibaly pe o stradă din periferia capitalei.

După ceremoniile oficiale de duminică, a venit rândul parizienilor şi turiştilor să depună coroane de flori şi lumânări la locurile respectivelor atacuri jihadiste din ianuarie 2015.

In ultimele zile, o serie de redactori de la Charlie Hebdo şi-au exprimat nemulţumirea faţă de felul în care unii au recuperat sloganul "Je suis Charlie". Pe de altă parte, actualii angajaţi ai revistei satirice descriu traumatismele de care mai suferă şi azi şi condiţiile extrem de severe în care sunt nevoiţi să lucreze trei ani după ce practic întreaga redacţie fusese nimicită.

 
Omagiu sobru şi solemn la Paris pentru cele 17 victime ale atentatelor din ianuarie