Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Fire and Fury" – bestseller mondial pe fond de interogaţii privind sănătatea mintală a lui Donald Trump

20170104-fire-and-fury-trump.png

Sursa imaginii: 
credit foto: france24

"Fire and Fury : Inside the Trump White House" (Foc şi furie, în interiorul Casei Albe a lui Trump) este titlul cărţii care se anunţă în acest început de an ca un bestseller mondial. Vineri 5 ianuarie cartea a apărut în librăriile din Statele Unite, după ce preşedintele american Donald Trump a încercat să oprească publicarea ei. Liderul de la Casa Albă nu a reuşit însă decît să facă şi mai mare publicitate acestei cărţi concepută de o vedetă mediatică, jurnalistul Michael Wolff.

Oare în ce nouă "epocă" am intrat şi cît de sănătoasă este ea? Pe întreaga planetă numeroşi comentatori, experţi, oameni politici sau simpli cetăţeni îngrijoraţi de viitor se întreabă dacă şeful primei mari puteri mondiale este… întreg la minte. Chiar şi presa internaţională evocă acest subiect, într-o manieră deschisă, cum era cazul vinerea trecută cu britanicul The Times. Pe prima pagină se putea citi următorul titlu: "Trump’s mental health questioned by top aide" (Sănătatea mintală a lui Trump pusă în cauză de un colaborator apropiat).

Stilul de a conduce adoptat de Donald Trump, precum şi declaraţiile sale tumultoase adîncesc un fel de sentiment că la Casa Albă ceva nu este în regulă. In mod paradoxal, chiar şi încercările lui Donald Trump de a risipi îngrijorările mondiale duc la un efect contrar. Iată, de exemplu, reacţia sa, pe Twitter, după apariţia cărţii: "De fapt, în viaţa mea, cele două mari atuuri ale mele au fost echilibrul mintal şi faptul de a fi efectiv inteligent." Cînd omul care are la îndemîna sa butonul nuclear la Casa Albă şi misiunea de a menţine un anumit echilibru pe planetă se declară "un geniu foarte echilibrat", ceva parcă sună ca un semnal de alarmă.

Un puternic semnal de alarmă este însă, înainte de toate, cartea jurnalistului Michael Wolff, în care ni se povesteşte ce se întîmplă de un an de zile la Casa Albă în jurul lui Trump. Tot felul de mărturii provenind din anturajul prezidenţial dau "culoare" acestei cărţi, şi ele nu sunt de loc favorabile lui Donald Trump. Imaginea generală este aceea a unei confuzii care domneşte continuu în acest sediu al executivului. Iar Donald Trump apare ca un personaj total nepregătit pentru rolul de şef al primei mari puteri planetare.

Actualul şef al diplomaţiei americane, Rex Tillerson l-a gratificat, încă din vara anului trecut, pe Donald Trump, cu termenul de "debil". In prezent, scrie cotidianul Le Monde, Rex Tillerson spune că nu s-a îndoit niciodată de aptitudinile mintale ale preşedintelui, dar nici nu a dezminţit personal ceea ce a afirmat în urmă cu şase luni.

Din multitudinea de mărturii, multe anonime, adunate de Michael Wolff mai rezultă că Donald Trump se poartă în general ca un copil, că nu se poate concentra multă vreme pe un dosar, că este exploziv şi prin urmare împrăştiat, că se repetă fără să-şi dea seama, că doreşte să i se dea imediat satisfacţie… Criticile care emană din cartea lui Michael Wolff nu sunt total noi. Iar în sînul Congresului american, arată tot Le Monde, chestiunea legată de echilibrul psihologic al lui Trump nu mai este un tabu. Peste zece deputaţi din rîndurile Partidului Democrat, precum şi un deputat republican, au contactat chiar în decembrie anul trecut un psihiatru de la Universitatea Yale pentru a-i afla părerea în legătură cu Trump.

Trebuie însă să dăm crezare tuturor anecdotelor şi aşa-ziselor "mărturii" adunate de Michael Wolff în cartea sa? Unii comentatori invită la prudenţă, dat fiind că şi personalitatea lui Michael Wolff este una… contradictorie. El pretinde că a stat de vorbă cu apoximativ 200 de persoane care se află, ori s-au aflat în preajma lui Donald Trump, printre ele fostul consilier prezidenţial Steve Bannon. Acesta din urmă l-a acuzat pur şi simplu pe preşedinte că îşi trădează patria, poate cea mai gravă acuzaţie care i s-a adus lui Trump şi pe care Bannon s-ar părea că nu a dezminţit-o.

Michael Wolff, în vîrstă de 64 de ani, este cunoscut pentru cariera sa de jurnalist şi de editorialist, precum şi pentru vivacitatea articolelor sale. El este autorul unor anchete răsunătoare pe marginea unor personalităţi politice, a unor mari patroni sau chiar creatori de imperii mediatice, precum australianul Rupert Murdoch. Culmea ironiei, în "Foc şi furie…" Rupert Murdoch este citat, s-ar părea că el l-a calificat pe Donald Trump de "idiot".

In 2002 şi în 2008 Michael Wolff a fost recompensat cu prestigiosul premiul al publicaţiei National Magazine, dar unii îi reproşează că are şi tentaţia de a se îndepărta uneori de adevăr sau chiar de a inventa "adevăruri" de natură să-i servească demonstraţiile.

In cazul acestei cărţi ceea ce vrea să demonstreze Michael Wolff este că Donald Trump nu are practic ce căuta la Casa Albă. Portretul lui Donald Trump, aşa cum reiese din cartea jurnalistului american este acela al unui politician amator ajuns în funcţia supremă, dar care rămîne prost informat şi impulsiv, instabil şi incapabil să-şi dea seama de atmosfera ridicolă creată în primul cerc al puterii.

O bătălie mediatică vehementă se anunţă în prezent între Michael Wolff şi Donald Trump. Un fel de nou serial mediatic internaţional. Dacă nu cumva, ipoteză plauzibilă, Trump va lua cine ştie ce nouă decizie cu efect planetar de natură să eclipseze total cartea lui Michael Wolff.