Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A murit cântăreaţa France Gall

gall.jpg

France Gall în 2012
France Gall în 2012
Sursa imaginii: 
FRANCOIS GUILLOT / AFP

A murit la Paris celebra cântăreaţă France Gall, în vârstă de 70 de ani. Câştigătoare a concursului Eurovision în 1965, France Gall făcea parte din cultura populară franceză la fel ca şi amicul ei recent dispărut Johnny Hallyday.

Născută la Paris în 1947 dintr-o familie de muzicieni, Isabelle - zisă "France" - Gall începe de mică să cânte la pian şi chitară. La doar 15 ani, înregistrează primul ei single, "Ne sois pas si bête". Succesul este imediat - 200.000 de vânzări - şi o propulsează de îndată pe avanscena muzicii franceze pe post de vedetă a muzicii yé-yé, stil muzical ce amesteca ritmuri anglo-saxone cu cele franceze. Întâlnirea cu Serge Gainsbourg avea să-i ofere doi ani mai târziu o notorietate mondială. În 1965 France Gall câştigă concursul internaţional Eurovision la care concura pentru Luxembourg. Melodia câştigătoare "Poupée de cire, poupée de son", scrisă de Gainsbourg, devine un enorm succes comercial în toate Europa şi este tradusă şi înregistrată în 6 limbi diferite. În 1966, la doar 19 ani, France Gall este aleasă "cântăreaţa pop franceză numărul unu".

La mijlocul anilor '70, cariera lui Gall ia o nouă cotitură după ce-l întâlneşte pe autorul-compozitor Michel Berger, care-i devine soţ şi creator al unui repertoriu pe măsură. Un mariaj de vis care se termină brusc în 1992 cu moartea prematură a lui Berger. France Gall are totuşi puterea să revină pe scenă anul următor. Ce-i va pune însă capăt definitiv carierei în 1997 va fi decesul, tot prematur, al fiicei sale Pauline. În ultimii ani, cântăreaţa trăia mai mult în casa pe care şi-o cumpărase în Senegal.

 
A murit cântăreaţa France Gall