Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


2017 un an record în Franţa în materie de cereri de azil

img_3540_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: RFI/Fabien Leboucq

In Franţa au fost înregistrate anul trecut peste o sută de mii de cereri de azil. Un record absolut, într-un context în care se pregăteşte o nouă lege în materie de imigraţie, lege care provoacă deja dezbateri intense.

In materie de cereri de azil Franţa este a doua destinaţie favorită în Europa, după Germania. OFPRA, Oficiul francez de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor arată că în 1981 a înregistrat doar 20 000 de cereri de azil. In ultimile trei decenii presiunea migratorie asupra Europei a continuat de fapt să crească an de an. Germania, citim într-o depeşă a Agenţiei France Presse, se aşteaptă anul acesta la două sute de mii de cereri de azil.

Anul trecul majoritatea persoanelor care au cerut protecţie în Franţa proveneau din Albania: în jur de 7600 de cereri au fost depuse pe lîngă OFPRA, dar numai 6,5 la sută dintre aceste dosare au primit un răspuns pozitiv. Autorităţile franceze văd în acest aflux de albanezi mai degrabă un fenomen ciclic de emigraţie economică, dar şi o expresie a proliferării unor reţele de traficanţi de persoane.

Pe locul al doilea, la capitolul cererilor de azil, se află afganii. Aproape 6000 de afgani au depus dosare în 2017, iar 83 la sută dintre ele au fost acceptate.

Pe locul al treilea se află haitienii, apoi sudanezii şi guineenii. In raportul dat publicităţii de OFPRA se mai arată că numărul sirienilor candidaţi la azil a scăzut anul trecut cu 10 la sută.

Tratarea dosarelor se face din ce în ce mai repede în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron a cerut ca durata maximă să nu depăşească două luni. "Nu putem primi pe toată lumea", a spus şeful statului francez cu ocazia alocuţiunii de Anul Nou. Franţa va rămîne o ţară deschisă imigraţiei, dar cu reguli stricte în materie de primire. Pe 18 ianuarie Emmanuel Macron a promis că va efecatua o vizită într-un loc sensibil în materie de fenomen migratoriu, mai precis la Calais, pe unde încearcă să treacă în Anglia imigranţii clandestini.