Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Hello World», primul album de muzică compus cu ajutorul inteligenţei artificiale (VIDEO)

hello_world.png

Clipul melodiei «Hello Shadow», compusà cu ajutorul IA
Clipul melodiei «Hello Shadow», compusà cu ajutorul IA
Sursa imaginii: 
youtube

«Hello World» este numele primului album «multi-artişti» compus cu ajutorul inteligenţei artificiale. Această cooperare între om şi o IA este o premieră mondială, anunţă platforma muzicală suedeză Spotify.

«Hello World» a fost prezentat în premieră mondială miercuri seara la Paris. Printre cei 8 artişti care au colaborat la acest album inedit se numără belgianul Stromae şi canadiana Kiesza. Intreaga muzică de pe disc va fi disponibilă începând de vineri pe platforma de streaming suedeză Spotify.

François Pachet, cercetător în inteligenţă artificială la Spotify şi director al casei Flow Records, a fost la iniţiativa acestui proiect. El spune la RFI că «este pentru prima dată că inteligenţa artificială este utilizată pentru a face cântece cu artişti cunoscuţi. Inteligenţa artificială a jucat un rol major în compoziţie şi orchestraţie. Suntem însă doar la primii paşi, nu s-a terminat. Sunt sigur că asistăm la naşterea unei noi generaţii de instrumente pentru a face lucruri interesante din punct de vedere muzical» spune Pachet.

Inteligenţa artificială a fost utilizată ca un instrument, pe post de ajutor, întrucât produce armonii şi ritmuri interesante. Sonorităţile care se degajează din acest album «Hello World» se află la antipozii operelor experimentale generate până acum doar de calculatoare.

 

 

 
«Hello World», primul album de muzică compus cu ajutorul inteligenţei artificiale