Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Tunisia, o nouă revoluţie?

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Manifestaţiile continuă pentru a treia zi consecutiv în Tunisia. Protestele, alimentate de măsurile de austeritate, degenerează adesea în confruntări de stradă cu forţele de ordine. Sute de persoane au fost déjà arestate iar armata şi-a desfăşurat trupele în mai multe oraşe din ţară.

Cocktailuri Molotov şi pietre contra gaze lacrimogene, bastoane şi cătuşe. Aşa este rezumată situaţia, haotică, din Tunisia de corespondentul RFI.

Nemulţumirea populaţiei şi mai ales a tinerilor a venit odată cu intrarea în vigoare pe întâi ianuarie a noilor măsuri de austeritate, a noii legi a finanţelor. Preţurile au crescut brusc la carburanţi, maşini, servicii de telefonie mobilă şi acces la internet.

De trei-patru zile de când au început manifestațiile de stradă, peste 600 de persoane au fost arestate. Armata şi-a trimis trupele în mai toate oraşele în care protestele au degenerat în acţiuni violente. Sunt protejate cu predilecţie clădirile guvernamentale şi băncile.

În faţa situaţiei tot mai tensionate, premierul Yussef Chaded a lansat un avertisment «Ceeace se întâmplă se cheamă violenţă, vandalism şi nu putem accepta aşa ceva. Statul este ferm şi îşi va proteja instituţiile sale şi poporul» a spus liderul de la Tunis. Acesta a mai acuzat partidele de stânga şi reţelele mafiote că ar fi în spatele manifestanţilor.

Frontul popular, partidul opoziţiei, a acuzat guvernul că-i sprijină pe manifestanţi. De partea sa, partidul islamist Ennahda, care face parte din coaliţia guvernamentală, a cerut o mărire a salariului minim şi o creştere a ajutoarelor acordate familiilor cele mai sărace.

După mai mulţi ani de marasm economic şi de angajări masive în serviciile publice, Tunisia, confruntată azi cu mari greutăţi financiare, a lansat un apel către FMI. Fondul Monetar Internaţional a deblocat două miliarde şi jumătate de euro, dar a cerut în schimb un program de austeritate care să reducă deficitele publice. «Noua lege a finanţelor a fost picătura care a umplut paharul», spune un politolog citat de AFP. Tinerii sunt decepţionaţi, mai ales din cauza vieţii prea scumpe şi a inegalităţilor tot mai mari. Cresc sărăcia, şomajul, inflaţia şi iletrismul, mai ales printre tineri.

În condiţile în care situaţia economico-socială nu s-a ameliorat faţă de 2011, ba dimpotrivă, mai mulţi observatori se întreabă dacă vom asista la o nouă revoluţie. Greu de răspuns, mai ales că luna ianuarie este tradiţional cea a manifestaţiilor stradale în Tunisia. În următoarele zile, protestele riscă dealtfel să se amplifice. Vineri e programată o mare manifestaţie iar duminică 14 ianuarie, cu ocazia celebrării a 7 ani de la revoluţia din 2011, o altă manifestaţie este organizată de UGTT, principalul sindicat din ţară.