Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europenii îi cer lui Donald Trump să respecte acordul nuclear cu Iranul

000_dv2083995.jpg

Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, si ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif
Federica Mogherini, sefa diplomatiei europene, si ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele american Donald Trump apare din nou izolat pe plan internaţional la capitolul acordului nuclear cu Iranul. Ministrul de externe iranian a efectuat joi 11 ianuarie o vizită la Bruxelles şi s-a asigurat de sprijinul diplomaţiei europene în privinţa menţinerii acordului. Ceea ce nu înseamnă că Uniunea Europeană nu are alte motive de îngrijorare privind evoluţia situaţiei din Iran.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene, în frunte cu responsabilul european în materie de diplomaţie, Federica Mogherini, îi transmit din nou un mesaj clar lui Donald Trump. A repune în cauză acordul prin care Iranul s-a angajat să-şi întrerupă programul nuclear militar nu are nici un fundament. Decît, poate, dorinţa lui Donald Trump de a declanşa un război în regiune pentru a devia eventual atenţia lumii de la problemele cu care este el însuşi confruntat…

In schimb, europenii nu au fost de loc tandri cu şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, în alte privinţe. Uniunea Europeană a deplîns, în primul rînd, “pierderile inacceptabile de vieţi omeneşti” în contextul recentelor mişcări protestatare din Iran. Europenii mai doresc o schimbare în politica evident hegemonică a Iranului în regiune, mai ales în Yemen, ţară care a devenit un teren de înfruntare militară a iranienilor cu Arabia saudită. Mai sunt privite cu îngrijorare programul balistic iranian precum şi influenţa Iranului în Siria şi în Liban.

Franţa este extrem de clară în privinţa acordului nuclear cu Iranul la negocierea căruia a participat activ. “Este foarte important astăzi ca toate părţile care au semnat acest acord să respecte angajamentul comun, şi deci, în consecinţă, să fie respectat şi de aliaţii noştri americani” a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian. Europenii şi-au precizat poziţia în contextul în care Donald Trump urmează din nou să-şi exprime punctul de vedere în privinţa acordului şi mai ales se se pronunţe sau nu pentru impunerea unor noi sancţiuni Iranului.