Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


L'Express: "Vânătoare de hackeri în ţara lui Dracula"

20180114_154627.jpg

Revista francezà L'Express publicà o lungà anchetà despre hackerii din România
Revista francezà L'Express publicà o lungà anchetà despre hackerii din România

Revista franceză L'Express publică în ultimul ei număr o lungă anchetă despre hackerii din România. Răzvan Manole Cernăianu şi Marcel Leher Lazăr nu sunt decât două din numele de răsunet citate de publicaţia franceză care notează că "aşii informaticii proliferează în România."

Anchetatorii români au colaborat cu FBIul american ca să-l aresteze pe Răzvan Manole Cernăianu, mai cunoscut sub porecla "Tinkode". Piratul informatic şi-a făcut o reputaţie mondială în 2012 când a reuşit să intre ilegal în serverele departamentului american al apărării, al Pentagonului şi al agenţiei spaţiale americane NASA. Autodidactul român nu s-a mulţumit doar să reuşească aceste spargeri soldate cu daune de un sfert de milion de dolari dar s-a şi lăudat cu ele pe internet. După ce a fost arestat, hackerul a stat trei luni în închisoare înainte să fie eliberat.

Nu la fel de norocos a fost Marcel Leher Lazăr, alias "Guccifer", care e după gratii din 2014. Eliberabil anul viitor, piratul ar putea fi extrădat spre SUA unde îl aşteaptă o altă pedeapsă cu închisoarea. Fostul şofer de taxi, pasionat de informatică, reuşise să spargă mailurile private ale unor politicieni români dar şi americani precum fostul secretar de stat Collin Powell sau ex-consilierul lui Hillary Clinton, Sidney Blumenthal.

Tinkode, azi în vârstă de 25 de ani, a decis să treacă de cealaltă parte a baricadei. El a cofondat la Bucureşti societatea Cyber Smart Defence unde are ca partener un fost militar american de la NSA - Agenţia naţională de securitate. Fostul pirat informatic este plătit astăzi ca să testeze, în mod legal, soliditatea informatică a diverselor firme. Bănci, organizatori de pariuri on-line sau societăţi de distribuţie fac astfel apel la serviciile lui Răzvan Manole Cernăianu.

Programatorii români, competenţi şi mai ieftini decât omologii lor occidentali

Tânărul vrea acum să deschidă o universitate la Râmnicu Vâlcea, "bârlogul escrocilor români" cum îl descrie L'Express, oraşul cunscut în lumea întreagă şi drept "Hackerville". Tinkode pleacă de la o idee simplă: cei mai buni atacatori (în informatică) pot deveni şi cei mai buni apărători.

În aşteptarea unei cooperări internaţionale mai aprofundate, firme precum Bitdefender, cea mai mare de profil din România, a participat vara trecută la o operaţiune condusă de FBI, poliţia olandeză şi Europol pentru a dezmembra două reţele de traficanţi de arme şi droguri pe Dark Web, internetul folosit de piraţi şi răufăcători. Firma lui Florin Talpeş preferă să recruteze doar studenţi români cu mare potenţial de la universităţi precum cele din Iaşi, Cluj sau Timişoara.

In paralel, mari evenimente precum Def Camp sunt organizate anual la Bucureşti. Aceste reuniuni ale hackerilor din lumea întreagă le permit societăţilor interesate să recruteze cele mai bune elemente, pe cei mai competenţi dintre participanţi. Un avantaj care este nu doar tehnic ci şi financiar ştiut fiind că un programator român este cu 25% mai ieftin decât omologul lui britanic. Mâna de lucru din România nu este deci doar calificată ci şi mai abordabilă pe o piaţă în tensiune şi în plină expansiune, conchide semnatarul anchetei din L'Express.

 
L'Express: "Vânătoare de hackeri în ţara lui Dracula"