Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Celebrare sub tensiune a 7 ani de la revoluţia din Tunisia

tunisia.jpg

Tunisienii celebreazà 7 ani de càderea dictaturii lui Ben Ali, 14 ianuarie 2018
Tunisienii celebreazà 7 ani de càderea dictaturii lui Ben Ali, 14 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Zoubeir Souissi

Au trecut exact 7 ani de prima "primăvară arabă", aşa cum a fost atunci poreclită revoluţia din Tunisia. O revoltă ce avea să ducă la gonirea de la putere a dictatorului Zine el-Abidine Ben Ali. Aniversarea a fost celebrată duminică pe fond de mare nemulţumire socială provocată de creşterea preţurilor la principalele produse.

"Poporul vrea să răstoarne legea finanţelor" se putea auzi duminică pe străzile capitalei Tunis. O aluzie directă la principalul slogan de la revoluţia din 2011, "Poporul vrea să răstoarne regimul."

Nemulţumirea tunisienilor este tot mai mare, mai ales de la începutul anului. In colimatorul manifestanţilor, noua lege a finanţelor, picătura care a umplut paharul. Ea impune o creştere a TVA pe produsele de bază şi totodată o creştere a impozitelor. Pe scurt, o austeritate financiară căreia cei mai mulţi dintre tunisieni nu-i pot face faţă.

"Nimic nu mai merge, viaţa noastră de zi cu zi s-a degradat. In 2011, am făcut o revoluţie ca să cerem de lucru, libertate şi demnitate. Azi nu mai avem nimic decât libertatea de a ne exprima" spune un manifestant la microfonul corespondentului RFI la Tunis. Capitală în care uriaşa manifestaţie era organizată printre alţii şi de UGTT, principalul sindicat din ţară, până acum foarte discret în faţa revoltei populare.

 
Serbare sub tensiune a 7 ani de la revoluţia din Tunisia