Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Leïla Slimani: Franceza trebuie să devină o limbă "cool"

leila_slimani.jpg

Scriitoarea Leila Slimani la Palatul Elysée pe 6 noiembrie 2017
Scriitoarea Leila Slimani la Palatul Elysée pe 6 noiembrie 2017
Image source: 
REUTERS/Ludovic Marin

Leïla Slimani, scriitoare, câştigătoare a premiului Goncourt 2016, cel mai prestigios premiu literar francez, a fost recent numită consilieră a preşedintelui Emmanuel Macron pentru Francofonie. Intr-un interviu acordat agenţiei France Presse, Slimani anunţă care sunt priorităţile ei.

Numărul de francofoni ar urma să se tripleze până în 2050, va creşte de la 274 de milioane azi, la 750 de milioane peste trei decenii, în mare parte graţie exploziei demografice din Africa.

Plecând de la această constatare, romanciera franco-marocană Leïla Slimani, consiliera pentru Francofonie a preşedintelui Emmanuel Macron, îşi propune să însoţească aceste enorm elan şi să demonstreze că "franceza nu este o limbă demodată. Pentru multă lume, franceza este considerată o limbă de budoar, limba literaţilor dar nu o limbă pragmatică ce poate servi la găsirea unui loc de muncă. Eu vreau să demonstrez că dimpotrivă, franceza este limba firmelor, limba de lucru, o limbă cool" declară Slimani într-un interviu acordat agenţiei France Presse. Precizând în treacăt că expresia "cool" a intrat demult în limba franceză.

Pentru a-şi atinge ambiţiosul program, tânăra şi dinamica scriitoare de doar 36 de ani vrea să-i convingă pe francezi de potenţialul limbii lor. "Fiecare francez trebuie să devină ambasadorul francofoniei" insistă Leïla Slimani. Ea reaminteşte apoi că franceza câştigă teren peste tot, nu doar în Africa. "In China, 120.000 de studenţi învaţă franceza pentru a putea face comerţ cu Africa. In Coreea de sud, franceza progresează cu 20-30% iar ţările Africii anglofone precum Ghana sau Nigeria se apucă şi ele de franceză" se entuziasmează Leïla Slimani.

Potrivit unor analişti, franceza ar putea deveni a doua limbă internaţională după engleză. Astăzi ea nu ocupă decât locul 5, în spatele chinezei, englezei, spaniolei şi arabei. Franceza şi engleza sunt însă singurele limbi vorbite pe toate cele 5 continente.

Leïla Slimani: Franceza trebuie să devină o limbă "cool"