Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Natalitatea scade dar Franţa rămâne cea mai fecundă ţară din Europa

natalitate_franta.jpg

Populatia Frantei era de 67,2 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2018
Populatia Frantei era de 67,2 milioane de locuitori la 1 ianuarie 2018
Image source: 
DAMIEN MEYER / AFP

Pentru al treilea an consecutiv, numărul de naşteri în Franţa a fost în scădere în 2017. Potrivit Institutului naţional de statistici şi studii economice, Franţa rămâne totuşi ţara cea mai fecundă din Europa.

Principala informaţie dată de INSEE - Institutului naţional de statistici şi studii economice – este că populaţia Franţei a crescut în 2017 pentru a ajunge la 67,2 milioane de locuitori. In acelaşi timp însă, numărul de naşteri a fost din nou în scădere, pentru al treilea an consecutiv.

In 2017 nu s-au născut «decât» 767.000 de bebeluşi, cu 17.000 mai puţini decât în anul precedent. O diminuare care se explică în primul rând prin faptul că a scăzut numărul de femei cu vârsta între 20 şi 40 de ani, cele mai fecunde. O altă explicaţie este şi scăderea ratei de fecunditate care a ajuns la 1,88 copii pe cap de femeie – contra doi copii în 2014. Hexagonul se îndepărtează astfel încet dar sigur de pragul de reînoire a populaţiei. In fine, conjunctura economico-socială şi schimbarea comportamentului tinerei generaţii – care preferă să studieze mai mult şi să facă copii mai târziu – explică şi ele proastele cifre ale natalităţii.

Si în aceste condiţii, Franţa rămâne însă ţara europeană cea mai fecundă, spune INSEE, bazându-se pe cifrele din 2015, ultimele disponibile la nivel european.

In fine, tot ultimele statistici arată că Franţa îmbătrâneşte, cei cu vârsta de peste 65 de ani ajungând să reprezinte aproape 20% din totalul populaţiei ţării.

Natalitatea scade dar Franţa rămâne cea mai fecundă ţară din Europa