Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ONU: Washington taie ajutorul financiar acordat refugiaţilor palestinieni

Palestinieni au manifestat pe 11 ianuarie 2018 în fata sediului Agentiei Natiunilor Unite pentru Refugiati Palestinieni, la Rafah, cerând conditii mai bune de trai

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a redus ajutorul acordat Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Palestinieni. Mai exact: l-a înjumătăţit. Din cei 125 de milioane de dolari pe care ar fi trebui să îi aloce, doar 60 de milioane de dolari au fost trimişi agenţiei. De aceşti bani depind cinci milioane de persoane care trăiesc în special în fâşia Gaza, Cisiordania, Iordania şi Liban dar şi în teritoriile ocupate.

Se numeşte Oficiul de ajutor al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţi palestinieni în Orientul Apropiat. Este un organism creat în 1949 cu scopul de a-i ajuta pe palestinienii aflaţi în Gaza, Cisiordania, Iordania şi Liban şi care au fugit din calea războiului. Educaţia este principalul domeniu de activitate. 20.000 de dascăli lucrează prin intermediul acestui organism.

Pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei decizia americană poate genera instabilitate în regiune.

Pentru liderii palestinieni, Statele Unite pun în aplicare cererile formulate de Benyamin Netanyahu, premierul israelian. Acesta a cerut în repetate rânduri ca agenţia să fie desfiinţată.

Statele Unite sunt principalul finanţator al instituţiei. Anul trecut, ea a avut un buget de 350 de milioane de dolari din care Uniunea Europeană a asigurat jumătate iar 125 de milioane de dolari au fost achitate de Statele Unite.

Acum, Departamentul american de Stat a anunţat că deblochează doar 60 de milioane pentru asigurarea funcţionării agenţiei şi îngheaţă deocamdată restul de 65 de milioane de dolari. Însă nu se ştie dacă şi când vor fi deblocaţi aceşti bani. Măsura nu a fost luată pentru a exista o presiune pe liderii palestinieni, susţine Departamentul american de Stat ci pentru a determina şi alte state să contribuie la reformarea agenţiei ONU.

Liderii israelieni sunt de părere că existenţa acestui organism perenizează conflictul şi că refugiaţii ar trebui integraţi în ţările vecine în care s-au instalat. Iar palestinienii consideră că agenţia este vitală până când va fi găsită o soluţie definitivă conflictului israelo-palestinian şi acuză Statele Unite că alocă Israelului, anual, 3 miliarde de dolari drept ajutor militar.

De ce acum este o întrebare – pentru că relaţiile între administraţia americană şi liderii palestinieni sunt pe cale să se rupă după decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de Israel, drept capitala viitorului stat la care aspiră. După această « palmă », după cum s-a exprimat liderul palestinian Mahmoud Abbas, Statele Unite nu mai pot juca rolul de mediator în negocierile de pace cu Israelul.De altfel, cel mai probabil, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas va boicota vizita vice preşedintelui american, Mike Pence aşteptat în regiune în aceste zile.

Pe 2 ianuarie, preşedintele Donald Trump a acuzat palestinienii că refuză să negocieze cu Israelul. Liderul de la Casa Albă a scris într-un twitter că « Statele Unite achită palestinienilor sute de milioane de dolari pe an fără să li se acorde vreun respect pentru acest lucru ». Chiar dacă Departamentul american de Stat a negat că prin acest blocaj al banilor ar încerca să forţeze liderii palestinieni să revină la masa negocierilor, măsura a fost interpretată drept o ameninţare lansată de Donald Trump.    

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres şi-a exprimat îngrijorarea vis-a-vis de diminuarea contribuţiei americane:

« Sunt foarte îngrijorat şi sper că Statele Unite vor continua să asigure finanţarea agenţiei ONU. Nu este vorba de o instituţie palestiniană. Este o instituţie a Naţiunilor Unite care furnizează servicii vitale refugiaţilor palestinieni, indiferent că se află în teritorii ocupate ori în Iordania, Siria ori Liban. Agenţia oferă servicii de bază pentru binele acestei populaţii dar este totodată un factor de stabilitate în regiune potrivit observatorilor internaţionali, inclusiv cei israelieni. Aşadar, dacă acest organism nu va reuşi să mai poată funcţiona, vor exista probleme serioase dar vom face tot posíbilul pentru a evita ca acest lucru să se întâmple.”

Iar pentru, purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni, Christopher Gunness – organismul se confruntă cu cea mai gravă criză financiară:

“Reducerea finanţării americane este o măsură regretabilă. În joc se află educaţia a jumătate de million de copii, a 1,7 milioane de persoane ce ar putea să rămână fără hrană. Vom lucra fără oprire pentru a găsi noi surse de finanţare pentru a putea ajuta aceste persoane marginalizate şi extrem de fragile. Sperăm că securitatea regională şi stabilitatea nu vor fi ameninţate.”

Agenţia ONU se regăseşte aşadar într-o situaţie foarte dificilă, în urma anunţului american. Cea mai mare îngrijorare este că multe şcoli vor fi închise, chiar şi spitale susţinute financiar de agenţie. Seful agenţiei, Pierre Krahenbuhl estimează că puţinii bani primiţi ar trebui să asigure totuşi funcţionarea lor pe termen scurt.

Este posibil ca preşedintele Mahmoud Abbas să ceară un ajutor financiar european în cadrul unei întâlniri care va avea loc la Bruxelles.