
Special Paris
Prădătorii libertăţii presei salută eforturile lui Donald Trump de a-i ataca pe jurnalişti
pradatori_presa.jpg

De când a ajuns la Casa albă, nu trece o săptămână fără ca Donald Trump să nu-i atace sau denigreze pe jurnalişti. Practic zilnic, preşedintele american îi acuză pe confraţii noştri americani că difuzează «fake news», adică ştiri false, sau că-şi fac prost treaba.
In faţa acestei hărţuiri cvasi-cotidiene, asociaţia Reporteri fără frontiere (RSF) a decis să lanseze pe reţelele de socializare o campanie intitulată «Bravo Donald !». Noua campaniei îi pune în scenă pe anumiţi prădători ai libertăţii presei – precum preşedintele chinez Xi Jinping, cel rus, Vladimir Putin sau venezueleanul Nicolas Maduro – felicitându-l pe omologul lor american pentru eforturile şi creativitatea sa în a călca în picioare libertatea presei şi a-i denigra pe jurnalişti.
«Această campanie ne spune pe un ton umoristic că practicile preşedintelui american nu sunt demne de ţara primului amendament. Felul în care acţionează Donald Trump trage încet-încet Statele unite spre un climat anti-jurnalişti demn de cele mai groaznice ţări pentru libertatea presei» spune Christophe Deloire. Secretarul general RSF mai crede că «atacând astfel jurnaliştii şi infantilizând de o manieră grotescă mediile de informare, Donald Trump pune în mare pericol democraţia americană.»
Dealtfel, în clasamentul mondial al libertăţii presei realizat de Reporteri fără frontiere, SUA au pierdut déjà într-un an două locuri.
Semn al unei reale îngrijorări generate de atitudinea ostilă a lui Trump vizavi de mass-media, o anchetă inedită organizată de Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor şi IFEX, o reţea mondială ce militează pentru libertatea de expresie, are loc în aceste zile în SUA. «In general, astfel de anchete facem în Mexic, Ucraina sau Turcia» spune unul dintre responsabilii anchetei citat de ziarul Libération.
Intre timp, Donald Trump distribuie «Fake News Awards»
In ciuda apelului şi punerilor în gardă lansate de doi senatori republicani – Jeff Flake l-a acuzat de «retorică stalinistă» iar John McCain i-a cerut să nu mai atace presa «precum autocraţii» – preşedintele Donald Trump a «distribuit» miercuri seara aşa-zisele «Fake News Awards» mediilor de informare pe care le consideră cele mai necinstite vizavi de acţiunile sale. Lista acestor «medaliaţi» se poate găsi pe situl partidului republican şi este precedată de menţiunea că «90% din ce s-a spus în presă despre preşedintele Trump a fost negativ.»
Palmaresul, relativ scurt – doar 10 «premii» -, reia o serie de articole sau reportaje eronate care au împins respectivele medii de informare să-şi admită greşelile şi chiar să-i sancţioneze pe autorii respectivi. Toată lumea ştie, recunoaşte, că şi presa – americană sau nu – comite uneori greşeli. Topul realizat de Donald Trump seamănă însă mai mult cu o provocare în plus decât cu o lecţie de deontologie.
Figurează pe lista lui Trump publicaţii sau canale de televiziune precum CNN, ABC, Newsweek, New York Times şi Washington Post acuzate că au divulgat informaţii polemice. Cap de listă, «winner-ul» cum spune preşedintele american, nu este însă o publicaţie sau un ziarist ci cronicarul Paul Krugman, laureat al Nobelului pentru economie şi editorialist la New York Times. El este acuzat că ar fi spus că economia americană nu-şi va reveni niciodată după alegerea lui Donald Trump ori, «Fake News Awards» reaminteşte că Wall Street a bătut record după record de când a ajuns Trump la Casa albă.
In replică, Washington Post – una din ţintele favorite ale preşedintelui american – a notat că în 2017 Trump a minţit public de cel puţin 2.000 de ori.
Să precizăm în acest context tensionat că Donald Trump a calificat încă din luna februarie anul trecut presa drept «inamicul poporului.» Recent, locatarul de la Casa albă a promis de asemenea o nouă lege în domeniul defăimării.