Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit franco-britanic: Macron şi May despre migraţie, securitate şi apărare

Al 35-lea summit franco-britanic are loc la Academia militară regală din Sandhurst, Marea Britanie. Aici, primul ministru britanic Theresa May şi preşedintele francez Emmanuel Macron discută despre imigraţie, apărare şi securitate. 

Este primul summit bilateral care are loc după votul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Este aşadar momentul pentru ca Londra să întărească legăturile cu Paris. Pentru că, după cum s-a exprimat prim-ministrul Theresa May « summit-ul are loc în timp ce Londra se pregăteşte să părăsească Uniunea Europeană dar asta nu înseamnă că va părăsi Europa ».

Pentru început, Downing Street şi-a anunţat dorinţa de a creşte cu peste 50 de milioane de euro contribuţia financiară pentru asigurarea securităţii la frontiera de la Calais, un raspuns mult aşteptat de Franţa.  

În baza acordului de la Touquet, în vigoare din 2004, la Calais, frontiera britanică este fixată pe costa franceză, unde agenţi britanici efectuează controale. Până acum, în ultimii trei ani, în baza acestui acord, Londra a cheltuit 113 milioane de euro. 

Preşedintele Emmanuel Macron s-a deplasat săptămâna aceasta la Calais pentru a vedea la faţa locului situaţia. A promis că nu va permite ca jungla de la Calais să renască, aşa cum s-a întâmplat în 2016 înainte ca cei aproximativ 8.000 de imigranţi să fie evacuaţi.

Franţa a preluat de aici 2.000 de minori. Anglia s-a angajat să îi primească pe toţi cei izolaţi de familie şi să se ocupe de dosarele vulnerabile. Rezultatul: a acceptat 770 de copii proveniţi din Calais, potrivit cifrelor ministerului britanic de Interne. Iar ong-ul France Terre d’Asile evocă aproximativ 900 de minori preluaţi.

Alte acorduri au fost semnate şi în 2009, 2010 şi 2014. Ele prevedeau ca Marea Britanie să finanţeze controalele şi să securizeze zonele de tranzit din jurul Calais. La schimb, autorităţile franceze contolează migraţia clandestină către Anglia.

Londra şi Paris împărtăşesc aceleaşi preocupări în domeniul apărării şi securităţii: derulează împreună operaţiuni împotriva organizaţiei Stat Islamic în Orientul Mijlociu iar Marea Britanie doreşte să se alăture forţelor franceze care luptă împotriva terorismului în Sahel şi Sahara. Londra a anunţat miercuri că trimite trei elicoptere aparţinând Royal Air Force dar şi personal pentru a ajuta forţele franceze prezente în regiunea Sahel. Si, măreşte totodată contribuţia financiară pentru Sahel.

Pe 23 februarie se va desfăşura la Bruxelles conferinţa donatorilor. Până acum au fost strânse 250 de milioane de euro pentru lansarea forţei comune în zona Sahel.

Pe de altă parte, înainte de summit, reprezentanţii a cinci servicii de informaţii din Franţa şi Marea Britanie s-au întâlnit pentru prima dată. Evocând ultimele atentate ce au avut loc în Europa, un purtător de cuvând al guvernului britanic a anunţat o întărire a cooperării în materie de securitate şi justiţie penală. Împreună, Franţa şi Marea Britanie înseamnă 50% din cheltuielile de apărare ale Uniunii Europene.

Ele constituie singurele două puteri nucleare ale Europei occidentale.