Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emirates salvează Airbus A380 cu o comandă de 36 de avioane

un_airbus_a380_in_culorile_emirates_aterizeaza_pe_aeroportul_international_din_dubai.jpg

Un Airbus A380 în culorile Emirates aterizeaza pe Aeroportul International din Dubai
Un Airbus A380 în culorile Emirates aterizeaza pe Aeroportul International din Dubai
Sursa imaginii: 
© Giuseppe Cacace, AFP

Airbus A380, cel mai mare avion civil de pasageri din lume, a fost salvat. Compania aviatică Emirates a pasat o comandă crucială pentru existenţa acestui avion, cerând 36 de avioane. O afacere de 16 miliarde de dolari, vitală pentru viitorul acestui program european. 

Compania aviatică ce are sediul central în Dubai a confirmat această comandă esenţială: 20 de avioane A380 iar alte 16 opţionale. Preşedintele-director general al Emirates s-a declarat optimist că şi alte companii aviatice vor urma exemplul său şi vor plasa noi comenzi. Compania Emirates este de altfel cel mai mare client pentru Airbus, cu 142 de A380 comandate. 100 i-au fost livrate deja şi sunt în circulaţie.

Este o comandă vitală pentru Airbus care de doi ani nu a mai înregistrat nicio cerere pentru acest avion.

Luni, directorul comercial al Airbus, John Leahy declara că dacă nu ar fi ajuns la un acord cu Emirates, programul de construcţie de noi aparate A380 s-ar fi oprit.

În total, cu această nouă comandă, Airbus va trebui să construiască cel puţin 61 de aparate pentru companhia din Golf. La care se vor adăuga, cel mai probabil, cele 16 aflate în acest moment în fază opţională.

Airbus anunţa că poate construi câte 6 aparate A380 pe an fără să piardă bani. Astfel că are garantaţi următorii zece ani de producţie pentru a onora comanda Emirates.

În plus, acest nou contract i-ar putea aduce o comandă şi din partea Chinei. Discuţii cu Beijing au loc de câteva săptămâni.

Un Airbus A380 poate transporta până la 853 de persoane.

Componentele sale sunt realizate în Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Belgia. Este cel mai mare avion civil de transport de pasageri şi al treilea cel mai mare din industria aeronauticii.