Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron acordă Ministerului Apărării un «buget inedit şi incomparabil»

macron_armees.jpg

Sursa imaginii: 
lefigaro.fr

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a exprimat astăzi în faţa principalilor responsabili militari francezi. Ceremonia, organizată la bordul unui vas al marinei militare, era foarte aşteptată întrucât şeful statului – şi al Armatelor – urma să dea câteva detalii privind viitorul buget al Apărării. Oamenii în uniformă nu au fost decepţionaţi.

1.500 de militari erau la bordul navei de tip Mistral «Dixmude» ancorată la Toulon pentru a-l asculta pe Emmanuel Macron. «Nu vă fie frică» le-a spus încă de la început preşedintele francez parafrazându-l astfel pe fostul Papă Ioan-Paul al doilea.

Trebuie spus că şeful statului avea nevoie să recâştige încrederea responsabililor militari, şase luni după spectaculoasa şi inedita demisie a şefului de stat-major al Armatelor. Atunci, generalul Pierre de Villiers dorea să protesteze contra economiilor pe 2017 cerute militarilor. Azi, nici vorbă de economii. Ba dimpotrivă, Macron a reafirmat că până în 2025 bugetul Apărării va ajunge la 2% din PIBul ţării. Incă de anul acesta, într-un context de ameninţări sporite, bugetul militarilor va creşte cu 1,8 miliarde de euro pentru a atinge suma de 34,2 miliarde.

In schimbul acestor concesii financiare «inedite şi incomparabile», preşedintele le cere Armatelor «o mai mare exigenţă colectivă. Fiecare cheltuială va fi evaluată prin prisma utilităţii sale operaţionale» a insistat Macron care a promis de asemenea că va «veghea personal» la respectarea acestor exigenţe.

In discursul său, preşedintele a anunţat «lucrări de reînoire» ale celor două componente ale disuasiunii nucleare : marina şi aviaţia. «Disuasiunea nucleară este de mai bine de 50 de ani cheia de boltă a strategiei noastre de apărare» a reamintit şeful statului şi al Armatelor. Bani suplimentari vor primi de asemenea serviciile de informaţii militare şi cei care se ocupă de cyber-apărare.

Emmanuel Macron a dorit să lanseze şi o punere în gardă la adresa industriaşilor din sectorul militar cerându-le «un mai bun raport cost/eficacitate» pentru toate materialele. In fine, Macron a criticat lobbyingul făcut de partizanii construirii unui al doilea port-avion cu propulsie nucleară.

Operaţiunile exterioare şi Europa apărării

Suma alocată Opex – Operaţiunilor exterioare – va atinge anul acesta 650 de milioane de euros – faţă de doar 450 anul trecut. In 2020, acest buget va ajunge la 1,1 miliarde de euros.

Preşedintele francez a confirmat că organizaţia stat islamic din Irak şi Siria «este aproape total înfrântă». In opinia lui Macron, coaliţia internaţională – din care fac parte şi circa 1.200 de militari francezi - care se bate pe teren contra jihadiştilor va obţine «victoria militară în următoarele săptămâni.»

Sublinind faptul că Franţa este pe cale să devină «armata de referinţă europeană», preşedintele francez a pledat din nou în favoarea unei «cooperări în materie de apărare.» Pentru liderul de la Paris, «Germania este un partener primordial iar Regatul unit, în ciuda Brexitului, va rămâne un partener esenţial.»

 
Macron acordă Ministerului Apărării un «buget inedit şi incomparabil»