Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Monde: «Se adânceşte prăpastia dintre Europa de Vest şi cea de Est»

detaches.jpg

Muncitori detasati pe un santier din Franta
Muncitori detasati pe un santier din Franta
Sursa imaginii: 
AFP

Intre vechile state occidentale care denunţă dumpingul social şi fiscal al celor din Est şi noile venite în UE, tensiunile rămân puternice. In ciuda manei financiare provenite de la fondurile structurale şi a dinamismului lor economic, ţările fostului bloc sovietic nu şi-au ajuns încă din urmă vecinii în privinţa nivelului de trai. Si se simt chiar escrocate. Iată ce scrie ziarul Le Monde într-o lungă anchetă intitulată «Se adânceşte prăpastia dintre Europa de Vest şi cea de Est.»

Bulgaria, Austria şi România vor prezida rând pe rând Uniunea europeană în următoarele 18 luni. Oare această redirecţionare spre est a centrelor de decizii europene va permite reducerea prăpastiei care s-a creat între Europa de Vest şi cea de Est ? se întreabă Le Monde. Ziar care constată că recenta criză a migranţilor a exacerbat diviziunile, anumite state din Est refuzând categoric să primească refugiaţi. Derivele iliberale ale Ungariei şi Poloniei nu au aranjat lucrurile.

Cotidianul francez de seară constată însă că pe plan economic, diferenţele sunt cele mai mari între Est şi Vest. Le Monde începe prin a ne reaminti că revizuirea directivei detaşării, o prioritate pentru Emmanuel Macron, a polarizat dezbaterile luni de zile. In cele din urmă, doar 4 state au votat contra (printre ele, Ungaria şi Polonia). Confruntarea s-ar putea relua la primăvară când se vor discuta condiţiile de lucru ale camionagiilor, avertizează Le Monde amintind că în sectorul transportului european lucrează circa 5 milioane de persoane. In acest dosar, Franţa, Germania şi Belgia acuză Ungaria şi Polonia că abuzează de libera circulaţie a serviciilor şi persoanelor, evitând astfel directiva detaşării. Tările din Est resping aceste acuzaţii şi afirmă că Vestul are reflexe protecţioniste.

Cine are dreptate ? Le Monde se fereşte să dea un verdict dar aminteşte că în Franţa şi în Belgia, criza, şomajul de masă şi delocalizările unor firme au făcut ca dosarul muncitorilor detaşaţi să devină unul foarte sensibil. Asta în contextul în care detaşaţii nu reprezintă nici măcar 1% din totalul locurilor de muncă din UE. Problema este că ei se concentrează în anumite sectoare precum agricultura sau construcţiile.

Santaj şi Europă cu două viteze

In realitate, continuă jurnalistul ziarului francez, modelul de dezvoltare al fostelor state comuniste este contestat. Un model ce se bazează pe o fiscalitate atrăgătoare, salarii modeste şi o legislaţie socială foarte flexibilă. In aceste condiţii nu este de mirare că nivelurile de trai între Est şi Vest sunt atât de diferite, lucru care îi face dealtfel pe estici să se simtă adesea ca nişte europeni de zona a doua.

Un alt motiv care dă naştere la resentimente este că firme din Vest, din «vechea Europă», au profitat din plin de deschiderea pieţelor din Est în timp ce în Est au apărut foarte puţine societăţi de rang european. Masiva fugă a creierelor spre Vest a blocat apariţia unui capitalism naţional competitiv.

In acest context, recenta ofensivă a Franţei şi Germaniei, două ţări care spun că vor să lege atribuirea fondurilor de coeziune de respectarea statului de drept şi de anumite criterii sociale, a fost foarte prost primită în Est şi în particular la Budapesta. Un analist citat în ancheta din Le Monde afirmă dealtfel că «idea şantajului este periculoasă.» Intrebarea pe care o pune în final cotidianul francez este «cum vom putea evita o Europă cu două viteze, singura soluţie în opinia unora, precum liderii actuali de la Paris?»

 

 
Le Monde: «Se adânceşte prăpastia dintre Europa de Vest şi cea de Est»