Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa renunţă la organizarea Expo universală 2025

turisti_in_fata_turnului_eiffel_care_a_fost_construit_pentru_a_zecea_expozitie_universala_ce_a_avut_loc_in_1889_la_paris.jpg

Turisti în fata Turnului Eiffel care a fost construit pentru a zecea expozitie universala ce a avut loc în 1889 la Paris
Turisti în fata Turnului Eiffel care a fost construit pentru a zecea expozitie universala ce a avut loc în 1889 la Paris
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Franţa va organiza cupa mondială de rugby în 2023, Jocurile Olimpice în 2024 dar nu şi expoziţia universală din 2025. Premierul Edouard Philippe a adresat o scrisoare oficială comitetului de organizare Expo2025 în care invocă un risc financiar care motivează decizia de renunţare la proiect. 

« Am decis să nu dau curs candidaturii Franţei la expoziţia universală iar ea va fi retrasă », scrie premierul Edouard Philippe într-o scrisoare adresată preşedintelui Expofrance 2025, Pascal Lamy, fost director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Premierul punctează în special o « carenţă structurală » a modelului economic din proiectul francez şi precizează că în contextul « redresării finanţelor publice », refuză să  « împovăreze viitorul cu angajamente suplimentare ce nu pot fi îndeplinite ».

În scrisoare, Edouard Philippe estimează că angajamentele cerute la finele lui septembrie în privinţa acestui proiect, nu au fost îndeplinite. Candidatura franceză a fost depusă la finele lui septembrie la Biroul Internaţional de Expoziţii.

Pentru premier, proiectul francez nu deţine pârghiile necesare pentru a se redresa în timpul rămas până la vizita comisiei de anchetă a Biroului Internaţional de Expoziţii, prevăzută pentru mijlocul lui martie.

Un alt motiv invocat de premier: o eventuală slabă prezenţă. Calculul francez vizează între 35 şi 40 de milioane de vizitatori cu un maximum de 65 de milioane. Dar, o frecvenţă comparabilă cu cea de la Expoziţia Mondială din Milano, din 2015, când s-au înregistrat doar 20 de milioane de vizitatori ar însemna o scădere a încasărilor de la 1,3 miliarde de euro la 455 de milioane de euro, ceea ce reprezintă un risc pentru finanţele publice, potrivit premierului Edouard Philippe.

Apoi, este de vină şi lipsa partenerilor privaţi, gata să intre în acest joc.

Anunţul privind ţara care va găzdui expoziţia din 2025 se va face pe 15 noiembrie 2018 urmând ca expoziţia să aibă loc între 1 şi 31 octombrie 2025, aşadar la un an de la Jocurile Olimpice din Paris şi la doi ani după Cupa Mondială de rugby care va avea loc tot în Franţa.

Retragerea Franţei lasă calea liberă alor trei ţări candidate pentru Expo 2025: Rusia (Ekaterinburg), Japonia (Osaka) şi Azerbaidjan (Baku).

Următoarele expoziţii universale vor avea loc în 2019 la Beijing, în 2020 la Dubai, în 2022 la Amsterdam iar în 2023 la Buenos Aires.