Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Consumul de cannabis ar putea fi sancţionat cu o simplă amendă

aproximativ_140.000_de_persoane_sunt_interpelate_anual_in_franta_pentru_consum_de_cannabis_dar_pedepsele_cu_inchisoarea_sunt_foarte_rare_cam_1_dintre_cazuri.jpg

Aproximativ 140.000 de persoane sunt interpelate anual în Franta pentru consum de cannabis dar pedepsele cu închisoarea sunt foarte rare (cam 1% dintre cazuri).
Aproximativ 140.000 de persoane sunt interpelate anual în Franta pentru consum de cannabis dar pedepsele cu închisoarea sunt foarte rare (cam 1% dintre cazuri).
Sursa imaginii: 
AFP/Files Continental

În timp ce mai multe ţări europene au depenalizat consumul de cannabis, spre exmplu în Spania consumul este legal, Franţa se pare că încă nu este pregătită să facă acest pas. Un raport parlamentar anunţă soluţii prin care contravenienţii vor fi sanţionaţi doar financiar. 

Un raport parlamentar ia în calcul sancţionarea consumatorilor printr-o amendă pentru a permite forţelor de ordine să îşi concentreze eforturile pe lupta contra traficului de stupefiante.

Este o promisiune a lui Emmanuel Macron din timpul campaniei electorale. Numărul consumatorilor de cannabis a tot crescut constant în Franţa: aproximativ 700.000 de persoane utilizează zilnic cannabis. Raportul parlamentar urmează să fie prezentat miercuri în comisia de legi din Senat.

El ia în calcul două soluţii: o amendă forfetară cuprinsă între 150 şi 200 de euro şi la care, eventual se poate declanşa şi o urmărire judiciară ori, simpla contravenţie. Drogul descoperit va fi distrus, numele celui surprins va fi trecut într-un registru naţional. În cazul în care banii nu vor fi achitaţi, va fi declanşată urmărirea judiciară.

"Nu este vorba de o banalizare ori un pas către depenalizare", explică deputatul de la La Republique en Marche, Eric Poulliat căci cei pentru care, spre exemplu, există o suspiciune de trafic, ei vor putea fi reţinuţi.

140.000 de consumatori de stupefiante sunt reţinuţi anual în Franţa. Doar aproximativ 3.100 de pedepse cu închisoarea au fost pronunţate în 2015 dintre care cu executare mai puţin de jumătate - doar 1.300. Legea actuală prevede un an de închisoare şi o amendă de 3.750 de euro.   

Ideea proiectului este de a mai elibera poliţia şi justiţia, estimează David Weinberger, cercetător la  Institutul de Înalte Studii de Securitate şi Justiţie, intervievat de AFP.  Acesta estimează că traficul ilicit de droguri se cifrează la 2,3 miliarde de euro din care jumătate reprezintă cannabisul.

El nu crede că noua legislaţie va avea un impact colosal pentru că tranzacţiile de cannabis vor fi mereu legate de piaţa neagră. În Colorado, stat care a legalizat cannabisul în 2012, aproximativ 15% dintre minori continuă să se aprovizioneze printr-un circuit ilegal pentru că nu au încă dreptul să cumpere stupefiante înainte de majorat. Preţul intervine şi el pentru că cel ilegal este mai ieftin decât cel legal.

În Franţa, poliţiştii consacră  "1,2 milioane de ore pe an" unor proceduri pentru arestarea consumatorilor, explica ministrul de Interne, Gérard Collomb, în faţa comisiei de legi, în iulie.

În 2016, în Franţa, 17 milioane de persoane cu vârste între 11 şi 64 de ani au declarat că au fumat cel puţin o dată cannabis de-a lungul vieţii lor. Printre ei, 5 milioane au fumat chiar în acel an iar 1,4 milioane au declarat că fumează de cel puţin zece ori într-o lună, potrivit Observatorului francez al drogurilor şi toxicomanilor.

Franţa se plasează pe locul IV în Uniunea Europeană după Cehia, Spania şi Italia în termeni de consum lunar de cannabis. Franţa se află pe primul loc în Europa pentru consum de cannabis în rândul minorilor sub 16 ani.