Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Summit economic la Versailles - Choose France

constructorul_japonez_toyota_va_investi_400_de_milioane_de_euro_in_uzina_de_la_onnaing_nordul_frantei.jpg

Constructorul japonez Toyota va investi 400 de milioane de euro în uzina de la Onnaing, nordul Frantei
Constructorul japonez Toyota va investi 400 de milioane de euro în uzina de la Onnaing, nordul Frantei
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir/Files

Preşedintele francez Emmanuel Macron speră într-o dublă lovitură săptămâna aceasta pentru a seduce crema economiei mondiale. El reuneşte luni, la Château de Versailles, 140 de şefi de multinaţionale, cele mai mari companii din întreaga lume. Apoi, miercuri, va prezenta la Forumul Economic de la Davos viziunea sa asupra unei mondializări echilibrate.

Summitul de la Versailles a fost botezat « Choose France/ Alege Franţa ».

Aici se vor reuni mult mai mulţi patroni decât la orice alt eveniment similar organizat de predecesorii lui Emmanuel Macron. Spre expemplu, François Hollande s-a întâlnit cu 34 de şefi de mari companii, în anul 2014 iar cu trei ani mai devreme, în 2011, Nicolas Sarkozy s-a întâlnit doar cu 25. Nu este vorba de data aceasta doar să îi găzduiască, guvernul vine şi el cu 15 miniştri.

Patronii prezenţi reprezintă jumătate dintre ei societăţi europene, 25% sunt americane iar 25% grupuri din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Mai mult, preşedintele francez a convins pe câţiva dintre ei ca tot luni să anunţe investiţii semnificative în Franţa. Este cazul constructorului japonez Toyota care va face publică o investiţie de 400 de milioane de euro în uzina sa situată în nordul Franţei. Vor fi create aici aproximativ 700 de noi locuri de muncă.

Preşedintele Emmanuel Macron speră să reducă impozitul pe profitul societăţilor la 25%, la finele mandatului său, comparativ cu 33% în prezent. În schimb, vrea să arate că acest cadou fiscal va determina investiţii iar noi locuri de muncă vor fi create.

O iniţiativă care survine în ajunul Forumului Economic de la Davos, Elveţia unde se vor afla lideri din 60 de ţări şi a 1.700 de mari companii.

"Preşedinţia franceză a profitat că toţi aceşti lideri veneau în Europa şi a invitat 100 de patroni ai celor mai mari grupuri mondiale pentru a construi împreună 100 de proiecte pentru Franţa", a comentat Palatul Elysée.

Preşedintele Emmanuel Macron a reuşit să facă din reuniuni precum « One Planet Summit », ce s-a desfăşurat în decembrie, un mijloc prin care să determine sectorul privat să anunţe acţiuni concrete astfel că este asigurat atât succesul cât şi vizibilitatea, de ambele părţi. “Aceste summituri sunt un accelerator, sunt lucruri pe care le putem concretiza chiar în acea zi iar altele asupra cărora vom continua să lucrăm”, explică preşedinţia franceză.

La Davos, miercuri, preşedintele Emmanuel Macron va pleda pentru o mondializare mai bine organizată, o viziune internaţională economică şi politică. În aceeaşi zi va susţine un discurs şi cancelara germană Angela Merkel.

Emmanuel Macron va vorbi despre cele trei provocări cu care lumea se confruntă: creşterea inegalităţilor, care este de altfel tema de anul acesta de la Davos, lupta contra schimbărilor climatice şi guvernanţa mondială în faţa creşterii naţionalismului şi a extremismului.

Până acum, mediul de afaceri a aprobat acţiunile fostului bancher care conduce Franţa de 8 luni, în special reformele sale liberale – scăderea impozitului pe profit şi pe avere, flexibilitatea muncii. Potrivit unui barometru realizat în noiembrie de Camera de Comerţ americană în Franţa, 72% dintre investitorii americani se aşteaptă la o evoluţie pozitivă a contextului economic în Hexagon, un record, comparativ cu 30% în 2016.