Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Macron şi Merkel pentru un nou Tratat de la Elysée

pe_22_ianuarie_1963_generalul_charles_de_gaulle_si_cancelarul_konrad_adenauer_semnau_tratatul_de_la_elysee.jpg

Pe 22 ianuarie 1963, generalul Charles de Gaulle si cancelarul Konrad Adenauer semnau Tratatul de la Elysée
Pe 22 ianuarie 1963, generalul Charles de Gaulle și cancelarul Konrad Adenauer semnau Tratatul de la Elysée
Sursa imaginii: 
AFP/Archives

Preşedintele Emmanuel Macron şi cancelara germană Angela Merkel doresc un nou tratat de la Elysée, la 55 de ani după cel întocmit de preşedintele Charles De Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer. Reuniţi în salonul Murat de la Palatul Elysée, Angela Merkel şi Emmanuel Macron s-au plasat exact în locul în care a fost semnat acest tratat, în 1963.

Pe 22 ianuarie 1963, preşedintele Franţei, Charles de Gaulle şi cancelarul german Konrad Adenauer semnau un tratat de cooperare destinat reconcilierii între Franţa şi Republica Federală Germania.

Tratatul prevedea că cei doi lideri se vor întâlni de cel puţin două ori pe an, miniştrii de externe şi cei ai apărării o dată la trei luni iar şefii de stat major, la fiecare două luni.

Noile generaţii au dezvoltat şi ele, în baza tratatului de la Elysée, o colaborare în domeniul educaţiei. Anual, cele două state subvenţionează nouă mii de programme educaţionale, culturale şi sportive pentru tinerii de până în 30 de ani.

Maşinăria pornită în 1963 nu a încetat să funcţioneze vreodată, motiv pentru care se vorbeşte şi în prezent de un cuplu franco-german.

Un proiect de rezoluţie comună pentru un nou tratat de la Elysée va fi votat în parlamentele celor două state. O delegaţie a parlamentarilor francezi s-a deplasat în Bundestag, la Berlin, delegaţie condusă de preşedintele Adunării Naţionale franceze, François de Rugy. Iar deputaţi germani, conduşi de preşedintele Bundestag – Wolfgang Schäuble au fost primiţi în Adunarea Naţională din Paris.

Iar o declaraţie comună a preşedintelui Emmanuel Macron şi a cancelarei Angela Merkel a fost difuzată pe reţelele de socializare. Textul este un apel către cetăţeni, către tineri în special pentru “ a trăi această prietenie franco-germană şi a învăţa limba celeilalte ţări”. Cei doi au convenit elaborarea unui nou tratat prin care să fie aprofundată colaborarea şi integrarea celor două economii prin armonizarea bilaterală a legislaţiilor: "Acest pact fondator, tinerii, artiştii, cercetătorii, oamenii de afaceri l-au trăit zilnic. Prin dialogul celor două culturi, prin schimburile noastre, prin educaţie. Lumea se schimbă rapid, pe plan economic dar şi în cel tehnologic. Trăim într-o lume în care planează noi insecurităţi. Schimbările climatice îşi arată efectele la nivel global. Împreună vom lupta împotriva acestor provocări. Printr-un dialog încercăm să dăm un nou elan Europei. O Europă în care dorim să fim mai uniţi, mai eficaci, mai protectori, mai democraţi. Care se afirmă în lume şi care îşi apără valorile.  Dorim să atingem noi forme de cooperare.  Pentru a da un nou impuls întregii Europe unite, pentru a o face şi mai puternică".

 

 

Tratatul a fost  înnoit şi de cancelarul Helmut Kohl şi de preşedintele François Mitterrand în 1988, prin lansarea de consilii franco-germane pentru securitate şi politică económico-monetară.