Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un cadou nedorit – Bouquet of Tulips a lui Jeff Koons

simulare_a_operei_realizate_de_artistul_american_jeff_koons_si_intitulate_buchet_de_lalele.jpg

Simulare a operei realizate de artistul american Jeff Koons si intitulate 'Buchet de lalele'
Simulare a operei realizate de artistul american Jeff Koons si intitulate 'Buchet de lalele'
Sursa imaginii: 
JEFF KOONS/NOIRMONT ART PRODUCTION

Bouquet of Tulips / Buchetul de lalele, o creaţie realizată de artistul american Jeff Koons în amintirea atentatelor care au îndoliat în noiembrie 2015 capitala Franţei, nu este binevenit în Paris. Personalităţi franceze se opun instalării acestei opere în capitală, în faţa Muzeului de Artă Modernă şi a Palais de Tokyo. Într-un articol-apel publicat în Libération, mai mulți artiști,  producători de cinema, un arhitect şi un fost ministru al culturii se opun instalării Buchetului de lalele multicolor. 

În noiembrie 2016, artistul american Jeff Koons anunţa intenţia sa de a oferi Parisului Bouquet of Tulips, o lucrare de aproximativ 12 metri înălţime şi cântărind aproape 33 de tone, în amintirea atentatelor din 2015. De atunci, s-au tot îmulţit vocile care critică acest cadou.

Unul « oferit » este mult spus căci Jeff Koons oferă ideea unui buchet de lalele, Franţa trebuie să găsească 3 milioane de euro necesare pentru producţia lucrării.

Opera în bronz, oţel inoxidabil şi aluminiu, reprezintă o mână care ţine lalele multicolore. Semnatarii scrisorii deschise cred că lucrarea se realizează în prezent într-o uzină germană.

Analiştii sunt de părere că Jeff Koons, în vârstă de 63 de ani, a devenit « emblema artei industriale, teatrale şi speculative” iar “atelierul şi comercianţii săi sunt multinaţionalele de lux”.

În octombrie, presa franceză scria că sculptura a fost deja fabricată şi că nu aşteaptă decât acceptul ministrul culturii şi primăriei Paris pentru ca să fie instalată. Imediat, 2.000 de personalităţi au semnat o petiţie împotriva buchetului de lalele.  Ei se tem că lucrarea va fi achitată direct de contribuabilul francez. În plus, dacă va fi amplasată între Muzeul de Artă Modernă şi Palais de Tokyo ar însemna să fie blocată panorama Turnului Eiffel şi "să fie alternată coerenţa arhitecturală a acestui spaţiu încărcat de secole de istorie pariziană".