
Special Paris
Tillerson: Rusia responsabilă de atacurile chimice în Siria
default.png

Printre societăţile blocate se află importatori şi distribuitori de metale, electronice şi sisteme de iluminat. Companiile îşi au sediul la Beirut, Damasc şi Paris.
Ele fac parte din reţeaua din care se aprovizionează Centrul sirian de Studii şi Cercetare, principalul laborator sirian pentru programme chimice, după cum a indicat ministrul francez de Externe şi cel al Economiei, într-un comunicat comun. Este vorba de intermediari activi ai laboratorului care facilitează furnizarea unor elemente utilizate la fabricarea de arme chimice. În special pentru realizarea gazului sarin.
Un jurnalist France Presse a constatat că cele trei societăţi franceze vizate de aceste măsuri nu au efectiv sediul la adresa cu care s-au înregistrat în Paris. Două dintre ele au un site pe numele lor în care prezintă sisteme de energie solară (pompe, panouri) precum şi elemente de iluminare LED. Cea de a treia se prezintă ca o societate de comerţ angro.
Ministrul de Externe, Jean-Yves Le Drian susţine că “determinarea Franţei este totală pentru ca responsabilii acestor crime, a atacurilor cu arme chimice, să plătească pentru faptele lor ».
“Trebuie să secam canalele de finanţare, fie că este vorba de lupta contra terorismului ori de proliferarea armelor de distrugere în masă”, a completat ministrul economiei, Bruno Le Maire care a semnat de altfel “îngheţarea” activelor.
Niciun responsabil al regimului sirian nu este, în schimb, vizat de sancţiuni. "Pentru că nu există elemente care să permită să fie luate astfel de măsuri la adresa autorităţilor politice siriene", explică responsabilii francezi.
Regimul lui Bachar al Assad a fost acuzat luni de un nou atac chimic condus împotriva unei enclave situate la est de Damasc. 21 de persoane, în special copii s-au sufocat aici.
Între 2012 – 2017, cel puţin 130 de atacuri chimice au avut loc în Siria, potrivit unei evaluări realizate de responsabili francezi.
Naţiunile Unite şi Organizaţia pentru interzicerea armelor chimice au stabilit responsabilitatea regimului sirian în 4 atacuri, într-unul fiind utilizat gaz sarin. Atacul s-a produs în aprilie 2017 iar 80 de oameni au murit atunci.
Rusia, care susţine militar regimul preşedintelui sirian Bachar al-Assad acuză anchetatorii de «parţialitate » şi a recurs de două ori la dreptul său de veto în Consiliul de Securitate pentru a bloca înnoirea mandatului experţilor internaţionali care anchetează atacurile cu arme chimice în Siria.
La Paris, şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson a acuzat Rusia că poartă responsabilitatea atacurilor chimice în Siria.
"Ultimele atacuri din Siria lasă să se înţeleagă că regimul Bashar al Assad poate continua să utilizeze arme chimice împotriva propriului popor", a adăugat Rex Tillerson.
Responsabilul american a reproşat Moscovei că blochează în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite înnoirea mandatului experţilor internaţionali care anchetează atacurile cu arme chimice în Siria şi i-a recomandat «să se oprească să îşi utilizeze veto-ul sau să se abţină pe viitor asupra acestei chestiuni ». Secretarul american de Stat a concluzionat: « Eşecul Rusiei de a rezolva problema armelor chimice în Siria deschide întrebarea dacă va putea să soluţioneze criza în ansamblul ei ».