Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cehia: Zeman îi cere din nou lui Babis să formeze un cabinet

miliardarul_andrej_babis_a_fost_numit_in_fruntea_cabinetului_minoritar_pe_13_decembrie_2017.jpg

Miliardarul Andrej Babis a fost numit în fruntea cabinetului minoritar pe 13 decembrie 2017
Miliardarul Andrej Babis a fost numit în fruntea cabinetului minoritar pe 13 decembrie 2017
Sursa imaginii: 
REUTERS/David W Cerny

Preşedintele Cehiei, Milos Zeman i-a cerut lui Andrej Babis pentru a doua oară să găsească calea prin care să formeze un nou guvern. Aceeaşi cerere a fost formulată şi săptămâna trecută, după ce guvernul instalat în decembrie nu a reuşit să obţină votul de încredere al Parlamentului. Ïntre timp se apropie alegerile prezidenţiale – în acest week-end, pe 26 şi 27 ianuarie, se va derula al doilea tur.

Premierul Cehiei, Andrej Babis a prezentat miercuri demisia formală a cabinetului său, cu două zile înainte de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Guvernul minoritar al lui Andrej Babis a fost respins săptămâna trecută de Parlament. Andrej Babis şi-a depus imediat demisia dar preşedintele a formulat, pentru prima dată, cererea de a găsi calea prin care să formeze un nou cabinet. Constituţia prevede că preşedintele are dreptul la două încercări de a forma un nou guvern.

Miercuri, preşedintele Milos Zeman a acceptat demisia dar a cerut guvernului să lucreze normal până ce un nou cabinet va fi numit. Constituţia cehă nu stipulează niciun termen în acest sens astfel că o eventuală numire a lui Andrej Babis s-ar putea produce ceva mai târziu, în cazul unei realegeri a lui Milos Zeman.

Cabinetul demisionar a fost numit la mijlocul lui decembrie de actualul preşedinte. Cabinetul este compus din miniştri ANO, mişcarea politică a lui Andrej Babis şi din experţi nu prea cunoscuţi.  Mişcarea populistă ANO, « da » în cehă, a câştigat alegerile legislative din octombrie, obţinând 78 de locuri din cele 200 a Camerei Deputaţilor. Cu mult peste ceea ce au obţinut cele 8 formaţiuni prezente în această cameră extrem de fragmentată.

Deputaţii celorlalte 8 partide au refuzat să acorde săptămâna trecută votul de încredere cabinetului Babis, invocând inculparea acestuia pentru fraudă cu fonduri europene. Andrej Babis şi-a susţinut mereu nevinovăţia şi chiar a acceptat să rămână fără imunitate parlamentară pentru a fi anchetat. A negat mereu acuzaţiile.

Milos Zeman are 73 de ani şi îl întâlneşte în cel de-al doilea tur pe omul de ştiinţă Jiri Drahos, independent, un pro-european.  Sunt doi candidaţi foarte diferiţi. Milos Zeman şi-a afişat neîncrederea la adresa UE şi simpatia pentru Rusia şi China.

Contracandidatul Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, se prezintă ca un garant al înnoirii politice. El a afirmat că în eventualitatea unei victorii nu îl doreşte pe Andrej Babis premier.