Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Între Milos Zeman şi Jiri Drahos, cehii îşi aleg preşedintele

un_afis_de_campanie_al_actualului_presedinte_si_candidat_la_prezidentiale_milos_zeman_pe_25_ianuarie_2018_inainte_de_al_doilea_tur_de_scrutin.jpg

Un afis de campanie al actualului presedinte si candidat la prezidentiale Milos Zeman, pe 25 ianuarie 2018, înainte de al doilea tur de scrutin
Un afis de campanie al actualului presedinte si candidat la prezidentiale Milos Zeman, pe 25 ianuarie 2018, înainte de al doilea tur de scrutin
Image source: 
REUTERS/David W Cern

În Cehia are loc al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor. Votul are loc timp de doua zile – vineri şi sâmbătă. Preşedinte din 2013 şi candidat la aceste alegeri, Milos Zeman a obţinut mai multe voturi în primul tur. El îl întâlneşte pe omul de ştiinţă Jiri Drahos, independent, un pro-european. 

În primul tur Milos Zeman a obţinut 38,77 %  iar Jiri Drahos - 26,50%. Al doilea tur este unul strâns aşadar. Mandatul preşedintelui se încheie pe 7 martie.

Preşedintele Milos Zeman anunţa săptămâna aceasta că doreşte să îi acorde timpul necesar lui Andrej Babis pentru a obţine o majoritate parlamentară şi totodată să îl menţină în fruntea guvernului. Miercurea trecută, Andrej Babis nu a reuşit să obţină susţinerea Adunării Naţionale astfel că a fost nevoit să demisioneze. Preşedintele l-a rugat, chiar de două ori, să încerce să formeze un nou guvern iar până atunci să rămână pe funcţie.

Contracandidatul Jiri Drahos, în vârstă de 68 de ani, se prezintă ca un garant al înnoirii politice. El a afirmat că în eventualitatea unei victorii,  nu îl doreşte pe Babis premier. 

Fondator al unei societăţi care a devenit a doua companie din ţară ca cifră de afaceri, miliardar şi fost ministru de Finanţe, Andrej Babis s-a angajat să lupte împotriva corupţiei. Partidul său, ANO se opune primirii de refugiaţi şi intrării Cehiei în zona euro şi adoptând o linie populistă, precum preşedintele Milos Zeman.

Partidul ANO a câştigat alegerile legislative din octombrie 2017. În ciuda victoriei înregistrate, Andrej Babis s-a trezit izolat. O anchetă a fost deschisă în octombrie în ceea ce priveşte o subvenţie europeană de 2 milioane de euro pe care compania sa ar fi obţinut-o în urmă cu aproximativ 10 ani. Anchetat pentru fraudă, miliardarul de 63 de ani a acceptat să rămână fără imunitate parlamentară. A negat mereu acuzaţiile ce i se aduc. Dar chiar şi aşa, nu a reuşit să adune restul forţelor politice în jurul partidului său.

La rândul său, Milos Zeman – fost preşedinte, timp de 8 ani, al Partidului Social Democrat, a adoptat o linie politică naţionalistă. În grupul Vişegrad, alături de Ungaria, Polonia, Austria şi Slovacia…Cehia afişează o neîncredere la adresa Uniunii Europene şi o simpatie pentru Rusia şi China.

În privinţa migraţiei, el vorbeşte despre “o invazie organizată”. Cehia nu a acceptat decât 12 refugiaţi. Uniunea Europeană a sancţionat-o în iunie pentru că nu respectă cotele europene pentru azilanţi.

Milos Zeman se află în cel de-al doilea tur cu Jiri Drahos, un chimist, fostul director al Academiei de Stiinţe. Liberal, Jiri Drahos doreşte să relanseze legăturile cu Bruxelles. El a primit susţinerea a mai multor politiceni pro-europeni, eliminaţi în primul tur. Este împotriva "fricii, isteriei şi a intoleranţei promovate de populişti şi extremişti”, după cum a declarat dar, în acelaşi timp spune că ideea cotelor de refugiaţi nu este « tocmai o idee prea strălucită ».