
Special Paris
Trump la Davos: America first nu înseamnă America singură
presedintele_sua_donald_trump_la_forumul_economic_mondial_de_la_davos_25_ianuarie_2018.jpg

Preşedintele Donald Trump spune că a venit la Forumul de la Davos pentru a afirma prietenia şi cooperarea Statelor Unite pentru a construi o lume mai bună. În plus, fostul magnat imobiliar, spune că este pentru liberul-schimb dar că el trebuie să fie just şi reciproc şi a atenţionat că Statele Unite nu vor mai tolera « practici comerciale inechitabile ».
De altfel, el s-a văzut cu patroni europeni prezenţi la Davos. Nu a fost o întâlnire într-un mare format – 15 şefi de societăţi dintre care 5 germani şi 3 elveţieni, în loc de 140 câţi au venit la întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron de la Château de Versailles, la începutul săptămânii.
Și totuşi « Emmanuel Macron is a good guy » a opinat Donald Trump.
Preşedintele-director general al Total, Patrick Pouyanné, singurul francez care a fost prezent la întâlnirea de afaceri a preşedintelui Donald Trump a postat pe Twitter o poză alături de Donald Trump precizând că « a fost interesant şi informal. Pentru asta este Davos: să schimbăm idei şi puncte de vedere, să rezolvăm probleme şi să facem lucrurile să avanseze”.
Televiziunile şi fotografii americani au imortalizat întâlnirea iar Donald Trump întreba, în faţa camerelor, ce proiecte au fiecare în parte pentru Statele Unite.
În discursul avut astăzi, unul care s-a întins pe durata a 15 minute, Donald Trump a explicat că America este locul pentru afaceri şi a invitat marii patroni prezenţi la Davos să vină în America, unde se poate inova, crea şi construi.
Donald Trump spune că, în calitate de preşedinte a Statelor Unite va pune mereu America first /America înainte de toate, la fel cum ar trebui să facă toţi liderii lumii. Dar a atenţionat că sloganul său ”America înainte de toate nu înseamnă America singură”. Donald Trump a vorbit despre o Americă formidabilă, ce înregistrează o creştere robustă şi o piaţă bursieră înfloritoare.
Mesajul său: “nu a fost vreodată un moment aşa de prielnic pentru a angaja, pentru a investi, pentru a construi şi pentru a creşte în America. Suntem deschişi afacerilor şi suntem competitivi din nou căci am recurs la cele mai importante reduceri de taxe şi reforme din istoria ţării”.
Între timp, dolarul a continuat să scadă. Piaţa a fost destabilizată de o declaraţie a secretarului american al Trezoreriei care spunea la Davos că un dolar slab face bine Americii deoarece favorizează exportatorii. De la Davos, preşedintele Donald Trump a încercat să redreseze situaţia şi a pledat contrariul.
Iar euro a continuat să crească şi vineri. Dolarul a pierdut şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultímele patru luni şi jumătate.
Revenind la Davos, preşedintele american a reuşit totuşi să scape şi o critică la adresa “presei răutăcioase”, spre uimirea unei săli cu 1.500 de persoane – responsabili economici, politici şi jurnalişti.
În cursul dimineţii, Donald Trump cataloga “fake news” informaţiile New York Times potrivit cărora ar fi ordonat în iunie 2017 retragerea din funcţie a procurorului special Robert Mueller, desemnat pentru a ancheta posibilele legături dintre campania preşedintelui american şi Rusia.
De altfel şi alte subiecte sensibile l-au urmărit pe Donald Trump la Davos.
El a reuşit să transmită “sentimentele sale călduroase” viitorului preşedinte al Uniunii Africane. Este vorba de preşedintele Rwandei – Paul Kagame. Preşedintele american a afirmat recent că nu doreşte « oameni din ţări de rahat ». O declaraţie făcută în cursul unei reuniuni în Biroul Oval cu senatori responsabili de dosarul migraţiei, făcând referire la Haiti, El Salvador şi unele ţări din Africa.
Dacă discursul preşedintelui a fost aplaudat, politicos, la început… nu a fost cazul la final. Audienţa nu a mai marcat astfel prezenţa liderului american.