Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


A murit Ingvar Kamprad, fondatorul mărcii Ikea

ikea.jpg

Ingvar Kamprad, fondatorul màrcii Ikea, a murit la 91 de ani
Ingvar Kamprad, fondatorul màrcii Ikea, a murit la 91 de ani
Image source: 
JobStreet

A murit, la 91 de ani, Ingvar Kamprad, fondatorul mărcii Ikea. Discretul şi zgârcitul miliardar suedez şi-a creat grupul de mobilă şi decoraţie în 1943 într-un micuţ oraş de provincie.

Grupul Ikea are 190.000 de angajaţi în lumea întreagă şi generază o cifră de afaceri anuală de 38 de miliarde de euro. Actualmente ar exista circa 330 de magazine Ikea în 40 de ţări din lume, inclusiv în România. Celebrul catalog Ikea cu produsele mărcii este imprimat în 208 milioane de exemplare, fiind astfel una dintre publicaţiile cu cel mai mare tiraj din lume.

Ideea fondatorului mărcii Ikea era foarte simplă încă de la bun început: să permită clasei mijlocii să aibă acces la produse de calitate dar la preţurile cele mai mici. De unde deci şi ideea de a-i impune cumpărătorului să-şi monteze singur mobila pe care şi-o cumpărase în enormele magazine Ikea.

În 2016, Ingvar Kamprad, fondatorul grupului, avea o avere personală estimată la 65 de miliarde de euro, fiind astfel unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. În ciuda acestei averi colosale, Kamprad era cunoscut pentru zgârcenia sa. Dealtfel el însuşi recunoştea că-şi cumpără hainele la mâna a doua, în talciocuri. Totodată, uriaşul său grup industrial a devenit treptat şi un campion al optimizării fiscale. Potrivit unor eurodeputaţi, grupul Ikea a reuşit în ultimii 6 ani să economisească impozite în valoare de peste un miliard de euro.

 
A murit Ingvar Kamprad, fondatorul mărcii Ikea