Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kurzii şi opoziţia siriană, absenţi de la Soci

siria.jpg

Militiile Armatei siriene libere, sprijinite de Turcia, bombardeazà o regiune la nord-est de orasul Afrin, aflat sub controlul kurzilor, 28 ianuarie 2018
Militiile Armatei siriene libere, sprijinite de Turcia, bombardeazà o regiune la nord-est de orasul Afrin, aflat sub controlul kurzilor, 28 ianuarie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Khalil Ashawi

Kurzii au anunţat că vor boicota conferinţa de la Soci organizată luni şi marţi de Rusia în colaborare cu Iranul şi Turcia. Vineri, opoziţia siriană renunţase şi ea să meargă la acest "Congres interisirian al păcii" cum este botezată de organizatori întâlnirea de pe malul Mării negre.

Kurzii spun că nu merg la Soci din cauza ofensivei în curs a armatei turce în nord-vestul Siriei, în zona oraşului Afrin. In această enclavă kurdă operează Unităţile de protecţie ale poporului (YPG), organizaţie aliată a americanilor dar pe care Ankara o consideră "teroristă" şi deci vrea s-o nimicească.

Vineri, opoziţia siriană anunţase prima că va boicota reuniunea de pe malul Mării negre după un nou eşec al discuţiilor intersiriene purtate la Viena şi Geneva sub egida ONU.

Conferinţa de la Soci privind pacea în Siria avea ca obiectiv iniţial reunirea principalilor protagonişti ai conflictului declanşat în 2011: guvernul şi rebelii sirieni, primii sprijiniţi de Rusia şi Iran, cei din urmă, de Turcia. In absenţa unei mari părţi a opoziţiei, iniţiativa îşi vede însă legitimitatea compromisă.

 
Kurzi şi opoziţia siriană, absenţi de la Soci