Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Donald Trump în relaţii “reci” cu Europa

trump.jpg

Donald Trump si Emmanuel Macron, pe 7 iulie 2017 la reuniunea G20 de la Hamburg
Donald Trump si Emmanuel Macron, pe 7 iulie 2017 la reuniunea G20 de la Hamburg
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi.fr / REUTERS/John MACDOUGALL

"Am multe probleme cu Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Donald Trump în cadrul unui interviu televizat acordat duminică seară canalului britanic ITV. El a formulat, cu această ocazie, o serie de critici la adresa Uniunii Europene şi a dat de înţeles că ar putea recurge la represalii comerciale.

Între Donald Trump şi europeni nu a existat niciodată o mare simpatie, dar în prezent putem vorbi chiar de o extremă răceală instalată în relaţiile dintre Casa Albă şi aliaţii ei de pe vechiul continent. Nici măcar relaţiile cu Londra nu sunt mai bune, deşi în mod tradiţional Marea Britanie a fost mai apropiată de America decît toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene.

Premierul britanic Theresa May a fost primul lider european (dar şi străin) care s-a dus să-l vadă la Casa Albă pe Donald Trump după victoria acestuia la prezidenţiale. Ceea ce nu înseamnă că între cei doi ar circula un mare flux de energie pozitivă. De la investirea sa în fruntea statului american, Donald Trump a anunţat de două ori că se va duce la Londra, şi de fiecare dată şi-a anulat vizita, de teamă de fapt că va fi primit cu ostilitate.

In interviul acordat duminică seară Donald Trump îi reproşează doamnei Theresa May că nu este destul de “dură” în negocierile cu europenii în vederea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Multe lucruri nu-i plac, în orice caz, lui Donald Trump în Europa. Să nu uităm că el a salutat cu entuziasm Brexit-ul, iar acum reproşează Europei că profită de comerţul cu Statele Unite, ceea ce din punctul său de vedere este profund "injust".

De notat însă părerea bună pe care o are despre preşedintele francez Emmanuel Macron, pe care îl simpatizează… De altfel anul acesta Emmanuel Macron urmează să efectueze, la o dată care rămîne să fie fixată, o vizită de stat la Washington. Există semne, în această perspectivă, că Donald Trump şi-ar putea schimba poziţia în privinţa Acordurilor de la Paris legate de combaterea încălzirii atmosferei. Nu este exclus ca el să-i pregătească un fel de "cadou diplomatic" lui Emmanuel Macron şi să menţină America în cadrul general decis la Paris, dar poate cu anumite condiţii şi cu renegocierea unor puncte.

Fiecare interviu de acest gen acordat presei internaţionale de Donald Trump este o colecţie de declaraţii intempestive, de provocări şi uneori de detalii picante. Întreaga lume a aflat acum, de exemplu, că Donald Trump trimite mesaje pe Twitter chiar şi cînd se află în pat. Trump a reafirmat duminică despre el însuşi că este un "geniu echilibrat"…

Calitatea de “geniu” nu-i este însă recunoscută în mod unanim lui Donald Trump, iar contestaţia cea mai înverşunată se structurează chiar la el acasă. Numeroşi artişti se află în prima linie a acestei contestaţii, ceea ce s-a văzut şi la recenta decernare, duminică seară, la New York, a premiilor Grammy, în domeniul muzicii. Prezentatorul ceremoniei a avut o iniţiativă cu totul inedită, şi i-a invitat pe unii muzicieni să citească fragmente din cartea “Focul şi furia”, publicată la începutul acestei luni de Michael Wolff. O carte în care, reamintesc, primul an de mandat al Donald Trump la Casa Albă este prezentat ca o calamitate sub toate aspectele.

Industria muzicală din Statele Unite pare să preia ştafeta Hollywood-ului în materie de politizare şi de activism contestatar. Multă lume aşteaptă deja ca America să întoarcă “pagina” Trump, ceea ce va cere încă ceva timp. Pînă atunci însă multe ţări şi mulţi lideri încercă să negocieze acorduri şi să dea noi contururi vieţii internaţionale fără ajutorul lui Trump. Mai multe acorduri de liber schimb sunt, în prezent, în plin proces de negociere, chiar dacă America s-a retras din ele.

Există deci şi un spaţiu de mişcare fără contribuţia “geniului echilibrat”, deşi America nu poate fi exclusă din jocurile geopolitice internaţionale.