Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Figaro: “Franţa în cercul vicios din Sahel”

barkhane-4094-ok_0.jpg

Soldati francezi în Mali
Soldati francezi în Mali
Sursa imaginii: 
Credit foto: RFI/David Baché

În această lună ianuarie se împlinesc cinci ani de cînd Franţa a intervenit militar în Mali pentru a-i opri pe jihadiştii care ameninţau să ocupe capitala ţării, Bamako. Situaţia pe teren rămîne însă complicată, jihadismul proliferează iar statul malian este în plină descompunere. Parisul, în acest context, caută noi strategii

“Franţa în cercul vicios din Sahel”. Am citat un titlu din cotidianul Le Figaro care face un bilanţ al celor cinci ani de intervenţie militară franceză în Mali. “Misiunea Serval”, cum a fost numită iniţial operaţiunea, a suscitat în 2013 admiraţia şi aprobarea întregii comunităţi internaţionale. Jihadiştii s-au văzut obligaţi să se replieze, iar în Mali au fost organizate imediat alegeri.

Comentatorul care semnează în Le Figaro este însă de părere că Parisul a închis ochii în faţa unei puteri care, la Bamako, a rămas coruptă. Iar ajutoarele furnizate de Franţa n-au avut nici o eficienţă imediată. Securitatea nu se poate obţine fără rezultate importante în materie de dezvoltare, ceea ce nu s-a produs în Mali. În plus, în această ţară soldaţii francezi sunt percepuţi de o parte a populaţiei ca o forţă de ocupaţie, întrucît mai există şi o anumită istorie colonială care apasă asupra relaţiilor dintre cele două ţări.

Le Figaro citează vocile unor diplomaţi care au şi eu multe lucruri de reproşat. Este o greşeală să vrei să-i transformi pe africani în occidentali, spune un specialist. Iar un altul adaugă: este o greşeală să vrei să menţii un statut de stat unitar în Mali cînd această ţară s-a format prin suprapuneri de imperii şi comunităţi, iar între sud şi nord există un fel de ură seculară.

Ceea ce fostul preşedinte François Hollande a început, în 2013, îi revine acum ca o misiune extrem de delicată lui Emmanuel Macron. Si cotidianul Libération este de părere că Franţa s-a angajat într-un fel de “război al lui Sisif”, şi că în prezent trebuie să găsească o soluţie pentru “limitarea daunelor”. Ca şi în cazul americanilor care au intervenit în Afganistan, problema care se pune pentru forţele franceze în Mali este cum să iasă dintr-o astfel de “capcană”, cum să nu rămînă împotmolite în ea.