
Special Paris
Date militare secrete, dezvăluite graţie unei aplicaţii de fitness
strava.png

Apărută în 2009, aplicaţia Strava – în fapt o reţea socială pentru sportivi – şi-a publicat la sfârşitul anului trecut pe internet harta mondială a activităţii celor 27 de milioane de utilizatori ai săi. Graţie noilor tehnologii, aceştia sunt geolocalizabili, fie prin telefoanele lor inteligente, smartphones, fie prin alte gadgeturi conectate precum ceasuri sau brăţări. «Am creat prima reţea cartografică mondială – 13 miliarde de puncte GPS - a atleţilor profesionişti şi amatori» se lăudau conceptorii aplicaţiei. Situl Strava, în acces liber, pune on-line o hartă interactivă realizată pe baza unor imagini satelitare.
Problema este că dacă zone geografice, precum America de nord, Europa sau sud-estul asiatic arată zone cu activităţi sportive intense, alte regiuni sunt practic goale. In anumite ţări, precum Siria, Afganistan sau Niger, singurele «urme» lăsate pe ecranele aplicaţiei Strava par a fi cele ale soldaţilor – americani dar nu numai - care-şi întreţin forma fizică. «In unele cazuri, se pot vedea chiar traseele patrulelor de militari care probabil şi-au uitat aplicaţia deschisă», spune Nathan Ruser, studentul australian în cybersecuritate care a descoperit primul anomalia week-endul trecut.
Strava, potenţială armă de contraspionaj
Tânărul pleacă de la presupunerea că fiecare punct luminos nu este neapărat lăsat de un militar ; el poate fi şi civil, francez, american, sirian sau irakian. Condiţia ca punctul să apară este însă ca respectivul să-şi fi descărcat aplicaţia Strava pe mobil sau să-şi fi conectat brăţara sau ceasul la respectiva platformă. Ori, se ştie că soldaţii americani de exemplu au acest tip de brăţară din 2013, în urma unei campanii contra obezităţii...Cu alte cuvinte, punctele luminoase de pe harta lui Strava au şanse mai mari să provină de la un militar american decât de la un localnic dornic să arate lumii întregi pe unde aleargă el duminică dimineaţă...
Pentagonul a reacţionat, estimând că «această recentă divulgare a unor date sensibile este preocupantă». De partea lor, conceptorii lui Strava îi sfătuiesc pe militarii în misiune să-şi dezactiveze funcţia de geolocalizare de pe smartphone. Cam târziu însă.
Trebuie spus că de când s-a descoperit anomalia, internauţii se amuză să repereze toate datele militare de pe glob şi activitătile în zonele de conflict şi să le difuzeze celor care încă nu erau la curent. Dintr-un instrument în folosul sportivilor, Strava s-a transformat, fără să vrea, într-o potenţială armă de contraspionaj...