Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O nouă lege în Franţa care instituie "dreptul la eroare"

000_par3474530_0.jpg

Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Parlamentul de la Paris a adoptat cu o largă majoritate, marţi 30 ianuarie, un proiect de lege care instaurează "dreptul la eroare". In virtutea acestei legi, francezii pot scăpa de sancţiuni administrative  atunci cînd comit pentru prima dată o greşeală dar dovedesc că au fost de "bună credinţă".

Doar 22 de ore de dezbateri au fost necesare pentru adoptarea textului, ceea ce demonstrează că nu numai deputaţii majorităţii guvernamentale, ci şi mulţi deputaţi ai opoziţiei consideră această lege ca fiind necesară. Ea a fost adoptat cu 405 voturi pentru, 41 contra şi 102 abţineri. Proiectul de lege poartă un titlu care merită salutat pentru generozitatea sa: "Pentru un stat în serviciul unei societăţi a încrederii". Iniţiativa i-a aparţinut preşedintelui Emmanuel Macron, şi de fapt această lege a fost o promisiune din perioada campaniei sale la alegerile prezidenţiale.

Dreptul la eroare este prezentat ca o posibilitate pentru fiecare francez de a se înşela în declaraţiile făcute în faţa administraţiei, fără să rişte sancţiuni de la prima situaţie de acest gen. Administraţiei îi revine misiunea de a demonstra eventual că eroarea a fost "intenţionată", deci că respectivul cetăţean a vrut să inducă statul în eroare.

In materie de fiscalitate "erorile" sunt numeroase, ori, această lege permite acum administraţiei să le împartă în două categorii clare. Cînd administraţia detectează, în urma unui constrol, o "eroare de bună credinţă", penalizările sunt reduse în mod substanţial. Iar dacă interesatul îşi semnalează personal eroarea, clemenţa este şi mai mare. Si intreprinderile se pot afla în această situaţie, în cazul unei inspecţii. Iar uneori chiar în situaţia de a nu fi sigure dacă au comis sau nu o eroare, şi atunci pot cere o inspecţie pentru a se asigura că s-au conformat regulilor.

Prin acest proiect de lege executivul doreşte o schimbare în profunzime, în materie de mentalităţi şi practici administrative, şi crearea unei administraţii care “sfătuieşte, dialoghează, se implică”. Idei generoase, cum apar deseori în Franţa, mai rămîne să vedem cum vor fi aplicate şi cu ce rezultate.