Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Islamolog celebru acuzat de viol şi violenţe sexuale

2018-01-31t124600z_64015196_rc144604b4c0_rtrmadp_3_crime-france-professor_0.jpg

Tariq Ramadan
Tariq Ramadan
Sursa imaginii: 
credit foto: REUTERS/Stephane Mahe

Islamologul franco-elveţian Tariq Ramadan, acuzat de violuri şi violenţe sexuale comise în Franţa, se află de două zile în stare de arest. Două femei au depus plîngere împotriva acestui teolog celebru considerat de mulţi drept un islamist radical care se ascunde sub masca unui reformist.

Poate că aceste două femei n-ar fi îndrăznit să depună plîngere împotriva lui Tariq Ramadan dacă scandalul Weinstein izbucnit toamna trecută în Statele Unite nu ar fi avut o rezonanţă planetară. In prezent, însă, multe tabuuri au sărit în aer şi multe femei, pe toate meridianele, îndrăznesc să-şi demaşte agresorii. Tariq Ramadan este invitat acum să răspundă în faţa unor acuzaţii pentru fapte care s-ar fi derulat într-un hotel parizian în 2012 şi într-un hotel din Lyon în 2009.

Nu ştim pentru moment dacă este sau nu adevărat ceea ce spun cele două femei, dar gîndirea doctrinală a lui Tariq Ramadan în privinţa femeilor îl încriminează moral. In viziunea lui, o femeie care nu poartă voalul islamic îşi asumă riscul de a fi violată. El a făcut multe declaraţii, unele în termeni extrem de sofisticaţi, prin care justifică de fapt subordonarea totală a femeii faţă de bărbat în virtutea unei aşa-zise tradiţii islamice. Ca un veritabil sofist, Tariq Ramadan s-a folosit de tot arsenalul conceptual occidental legat de umanism, toleranţă şi drepturile omului pentru a demonstra că musulmanii au dreptul de a-şi conserva unele tradiţii retrograde chiar şi cînd trăiesc în Occident.

Lui Tariq Ramadan i se mai reproşează că îşi modifică discursul în funcţie de limba în care se exprimă, araba sau franceza. In Franţa însă el a fost apărat cu naivitate de mulţi intelectuali, care au văzut în el purtătorul de cuvînt al unui islam modern. El are însă şi adversari redutabili cu care a polemizat de altfel copios, aceste dezbateri televizate fiind una dintre specialităţile în care excelează Tariq Ramadan.

El continuă să conducă la Paris un Institut islamic de formare etică… In prezent Tariq Ramadan şi avocaţii săi încearcă să le discrediteze pe cele două femei, dintre care una este o fostă salafistă devenită militantă feministă.