Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai puține acte rasiste, dar mai mult antisemitism în Franța în 2017

acte_rassites.jpg

Numàrul de acte rasiste a diminuat în Franta în 2017 dar cel al violentelor antisemite a crescut
Numàrul de acte rasiste a diminuat în Franta în 2017 dar cel al violentelor antisemite a crescut
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Agresarea violentă la Sarcelles (periferia nordică a Parisului) a unui elev de 8 ani care purta kippa, a provocat un val de indignare în Franţa. Actul, comis aparent de un grup de tineri de 15 ani, a fost descris drept «antisemit» de anchetatori. Preşedintele Emmanuel Macron a intervenit şi el, afirmând într-un mesaj postat pe reţeaua Twitter că «de fiecare dată când un cetăţean este agresat din cauza vârstei, aparenţei sau confesiunii sale, întreaga Republică este agresată». In acest context, miercuri seara ministerul francez de Interne a publicat statisticile privind actele rasiste, antisemite, anticreştine şi antimusulmane comise în Hexagon anul trecut.

Potrivit cifrelor oficiale, actele rasiste, antisemite, anticreştine şi antimusulmane comise în Hexagon în 2017 au scăzut cu 16% faţă de anul precedent. Concret, bilanţul arată 950 de acte rasiste, antisemite, anticreştine şi antimusulmane în 2017 faţă de 1.128 în anul precedent. In detaliu, cel mai mult au scăzut faptele antimusulmane şi cel mai puţin cele antisemite. Reamintim că în 2015, în urma atentatelor jihadiste din ianuarie şi noiembrie, numărul de acte rasiste, în particular antisemite şi antimusulmane, sărise peste pragul de 2.000.

Această diminuarea globală nu trebuie să mascheze însă actele comise cu violenţă care ele au crescut anul trecut, în particular cele contra musulmanilor şi evreilor. Acţiunile violente – incendii, lovituri, degradări - cu caracter antisemit au fost 97 anul trecut, comparativ cu «doar» 77 în anul precedent. Cele cu caracter antimusulman au crescut de la 67 la 72. E vorba de cazuri în care s-a depus o plângere la poliţie.

La fel, a crescut şi numărul de profanări ale unor morminte sau lăcaşuri de cult evreieşti în timp ce aceleaşi locuri creştine sau musulmane au cunoscut mai puţine degradări anul trecut decât în 2016.

G. Collomb: «Actele rasiste constituie adevărate insulte la adresa Republicii»

Pentru a obţine cifrele evocate mai înainte, autorităţile franceze s-au bazat în parte şi pe actele recenzate de Serviciul central de informaţii teritoriale.

Intr-un comunicat, Gérard Collomb, ministru francez de Interne, estimează că «aceste acte constituie adevărate insulte la adresa Republicii» şi promite că el şi guvernul de la Paris «rămân complet mobilizaţi pentru a continua lupta intransigentă contra rasismului şi a antisemitismului». Patronul forţelor de ordine a recunoscut totodată că de la începutul anului s-a constatat o «creştere spectaculoasă a actelor antisemite».

Coincidenţă a calendarului, nu a fost nevoie ca ministrul Collomb să reamintească atacul de luni de la Sarcelles contra unui elev de 8 ani care purta kippa şi care a fost bătut zdravăn, fără să i se fure ceva. Un act de ură, brutal şi gratuit ce a fost condamnat de întreaga clasă politică, începând cu şeful statului. De partea sa, premierul Edouard Philippe a denunţat «o nouă formă de antisemitism, violentă şi brutală». Trebuie precizat că agresiunea de luni contra băiatului cu kippa a fost al doilea act cu caracter antisemit comis în ultima lună la Sarcelles unde trăieşte o importantă comunitate de evrei sefarzi.

In ultimul deceniu, 40.000 de evrei din Franţa, adică aproape 10% din comunitate, au emigrat în Israel.

 
Actele rasiste au diminuat în Franţa în 2017 dar violenţele antisemite au crescut