Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Tayyip Erdogan în vizită în Italia

turquia_erdogan.jpg

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace/Handout via REUTERS

“Dorim integrarea deplină a Turciei în Uniunea europeană, nici o altă opţiune nu este acceptabilă pentru noi.” Este o declaraţie făcută în presa italiană de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan care efectuează luni 5 februarie o vizită la Roma. El va fi primit şi la Vatican, o premieră în ultimii 59 de ani pentru un preşedinte turc.

Recep Tayyip Erdogan este izolat pe scena internaţională şi în relaţii reci cu occidentalii, dar rămîne un partener imposibil de ocolit într-un context regional complicat, marcat de războiul din Siria. În prezent el s-a lansat într-un joc extrem de periculos odată cu ofensiva împotriva enclavei kurde Afrine din nordul Siriei, ceea ce a tensionat şi mai multe relaţiile Turciei cu europenii şi cu americanii.

In interviul pe care l-a acordat duminică 4 februarie cotidianului italian La Stampa, Erdogan se explică în toate privinţele. El precizează că Turcia nu doreşte să anexeze nici o bucată de pămînt sirian, ci numai să-i alunge pe “terorişti” din regiunea Afrine. El se referă la formaţiuni kurde desemnate ca branşa siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, formaţiuni care au fost însă extrem de eficiente în lupta dusă de occidentali împotriviva Organizaţiei stat islamic. Legat de Europa, preşedintele turc este mai categoric decît oricînd.

El consideră că Europa a promis Turciei adeziunea deplină şi că, în consecinţă, europenii trebuie să se ţină de cuvînt. Erdogan critică indirect poziţia Franţei, dar şi a altor ţări europene, care propun Turciei doar un “parteneriat privilegiat”. Erdogan va avea la Roma convorbiri cu autorităţile italiene, dar se duce şi la Vatican, în special pentru a-i mulţumi papei că a contestat decizia lui Donald Trump de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.

Erdogan cere de altfel Italiei, şi tuturor ţărilor, să recunoască statul palestinian, condiţie, din punctul lui de vedere, pentru găsirea unei soluţii de pace în conflictul israelo-palestinian.