Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în faţa dilemelor corsicane

000_yo8v6_0.jpg

Manifestatie nationalista la Ajaccio pe 3 februarie 2018
Manifestatie nationalista la Ajaccio pe 3 februarie 2018
Image source: 
credit foto: rfi.fr / Pascal POCHARD-CASABIANCA

Preşedintele Emmanuel Macron urmează să efectueze săptămîna aceasta o vizită în Corsica, o deplasare cu caracter “sensibil” consideră cotidianul Le Monde. Timp de două zile şeful statului francez se va consacra problemelor corsicane, într-un context în care naţionaliştii îi cer deschiderea unui “dialog serios” pentru conferirea unui nou statut Corsicii.

Marţi 6 februarie Emmanuel Macron va comemora, în primul rînd, un eveniment dramatic petrecut în urmă cu 20 de ani: asasinarea în Corsica, pe 6 februarie 1998, a prefectului Claude Erignac. Miercuri 7 februarie şeful statului francez urmează să pronunţe un discurs la Bastia, după ce înainte se va întreţine cu şefii naţionalişti corsicani, Gilles Simeoni şi Jean-Guy Talamoni.

La ora la care Emmanuel Macron era doar candidat la prezidenţiale el promitea abordarea chestiunilor corsicane într-un mod franc, fără “tabuuri”. În aprilie anul trecut el dădea de înţeles că Republica franceză este suficient de puternică pentru a accepta “particularităţile corsicane”, şi evoca chiar posibile modificări constituţionale.

Între timp însă Emmanuel Macron s-a arătat mai degrabă alergic la excesele naţionaliste, iar în cazul Cataloniei, de exemplu, şi-a exprimat clar sprijinul faţă de puterea de la Madrid. In nici un caz deci el nu este dispus să accepte un scenariu “catalan” în Corsica, deci o evoluţie spre ruptură, spre independenţă. Sîmbătă 3 februarie naţionaliştii corsicani, dintre care unii se pronunţă în mod clar în favoarea independenţei, au organizat o manifestaţie la Ajaccio, pentru a exercita într-un fel o anumită presiune asupra preşedintelui francez. Naţionaliştii corsicani vor, cel puţin într-o primă fază, o mai mare autonomie, un nou statul fiscal şi social, şi recunoaşterea limbii corsicane ca limbă oficială, ceea ce ar deschide calea bilingvismului în administraţie şi în justiţie.

Din multe puncte de vedere, prblema corsicană este o “cutie a Pandorei”, spun specialiştii. Odată deschisă, nu se ştie ce se poate întîmpla, şi cum s-ar putea răspîndi în alte regiuni ale Franţei virusul naţionalist şi separatist.