Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Închisoarea în care este încarcerat Salah Abdeslam, una dintre cele mai securizate din Franţa

prison2.jpg

Inchisoarea de la Vendin-le-Vieil unde este încarcerat jihadistul Salah Abdeslam pe perioada procesului sàu din Belgia
Inchisoarea de la Vendin-le-Vieil unde este încarcerat jihadistul Salah Abdeslam pe perioada procesului sàu din Belgia
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr

Pe perioada procesului său de la Bruxelles, Salah Abdeslam, 28 de ani, singurul «supravieţuitor» al atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, a fost transferat într-o închisoare ultrasecurizată din nordul Franţei. Zilnic el va parcurge (fie cu maşina, fie cu elicopterul) cei 130 de km care despart puşcăria de palatul de justiţie din capitala Belgiei.

Condiţiile de detenţie ale lui Salah Abdeslam la închisoarea din Vendin-le-Vieil sunt identice cu cele impuse jihadistului la puşcăria de la Fleury-Mérogis din periferia capitalei franceze. Izolare totală, supraveghere video 24 de ore din 24, două celule pentru el, o sală de sport cu instalaţie pentru vâslit şi un vorbitor. De asemenea, ţinând cont de degradarea psihică a deţinutului, acesta va beneficia de vizite mai frecvente şi va putea auzi sunetele din exterior.

Puţine lucruri va putea însă auzi Salah Abdeslam întrucât etajul închisorii în care va fi încarcerat pe perioada procesului său de la Bruxelles este gol, mai exact rezervat doar pentru el şi trupele de elită care îl vor păzi. Dealtfel, cel mai păzit puşcăriaş din Franţa nu este supravegheat de personalul normal al închisorii ci de echipe specializate. În plus, aripa în care a fost instalat Abdeslam este şi ea goală după ce a fost complet refăcută şi securizată şi mai bine.

Închisoarea de la Vendin-le-Vieil, inaugurată în 2015, aflată la doar 50 de km de frontiera belgiană, este unul dintre cele mai moderne şi securizate centre de detenţie din Franţa. Ea numără 250 de membri ai personalului pentru doar 90 de deţinuţi, toţi condamnaţi la pedepse grele. Aripa în care este încarcerat Salah Abdeslam este destinată pe viitor să-i «găzduiască» şi pe alţi deţinuţi condamnaţi pentru terorism.

Tot la Vendin-le-Vieil se află déjà Lionel Dumont, un jihadist francez condamnat pentru uciderea unor poliţişti la Roubaix în anii ’90. În fine, până nu demult, deţinut la Vendin-le-Vieil a fost şi islamistul german Christian Ganczarski, condamnat pentru implicarea sa în atentatul contra sinagogii de la Djerba (Tunisia) din 2002 soldat cu 19 morţi şi pus pe seama organizaţiei teroriste al-Qaida. Ca să scape de eventuala sa extrădare spre SUA unde riscă probabil închisoara pe viaţă, Ganczarski a atacat luna trecută doi paznici de la Vendin-le-Vieil. Inculpat din nou pentru acest gest, islamistul a fost transferat într-o altă închisoarea franceză.

 
Inchisoarea lui Salah Abdeslam, una dintre cele mai securizate din Franţa