Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paul-André Colombani: «Preşedintele Emmanuel Macron găseşte în Corsica o situaţie calmă. E păcat să rateze această şansă»

colombani.jpg

Paul-André Colombani, deputat nationalist corsican în Parlamentul francez
Paul-André Colombani, deputat nationalist corsican în Parlamentul francez
Sursa imaginii: 
AFP

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, efectuează marţi şi miercuri o vizită de două zile în Corsica. Mulţi comentatori estimează că este una dintre cele mai «sensibile» deplasări pe care o face şeful statului de când a ajuns la Palatul Elysée. Pentru moment, Parisul nu a răspuns favorabil niciunei revendicări a naţionaliştilor corsicani. Aceştia au obţinut însă la alegerile locale din decembrie majoritatea în Adunarea teritorială după ce la legislativele franceze au reuşit să cucerească pentru prima dată în istorie trei mandate de deputaţi. Vasile Damian a stat de vorbă cu Paul-André Colombani, unul dintre deputaţii naţionalişti corsicani din Parlamentul francez, şi l-a întrebat ce aşteaptă de la vizita lui Emmanuel Macron în Corsica.

Paul-André COLOMBANI: «Această vizită a preşedintelui Republicii este foarte aşteptată. De când noi, naţionaliştii, am căpătat responsabilităţi, mai întâi, în 2015, pe plan local, apoi la legislativele din 2017 şi, în fine, după strălucita noastră victorie la scrutinul regional din decembrie, statul nu a spus nimic, nu a reacţionat deloc. In mod normal, aşteptăm deci anunţuri foarte importante privind revendicările noastre».

«Adunarea teritorială a Corsicii a adoptat vineri o rezoluţie, care a fost semnată inclusiv de aleşii locali ai partidului prezidenţial, în care se enumeră o serie de revendicări esenţiale. In primul rând, cerem o reluare a dialogului dintre aleşii corsicani şi statul francez, «fără condiţii prealabile şi fără tabuuri». Trebuie să putem aborda întreaga problematică a Corsicii, fără a spune dinainte că nu putem discuta despre anumite chestiuni precum co-oficializarea limbii corsicane. Apoi, noi credem că trebuie înscrisă Corsica în Constituţia Franţei, în sensul articolului 74 care reglementează teritoriile de peste mări, pentru a putea obţine apoi mai multă autonomie. Trebuie să reluăm dialogul şi despre finanţarea Colectivităţii unice şi, în acest sens, trebuie respectată promisiunea fostului ministru Baylet, adică promisiunea făcută de statul francez».

Vasile DAMIAN: Pentru moment, Parisul s-a arătat inflexibil, nu a răspuns favorabil niciuneia dintre revendicările Dvs. Nu există riscul unei crize politice?

Paul-André COLOMBANI: «Nouă ni se cere de mai multe luni să tot aşteptăm, în particular să treacă alegerile teritoriale. Ori, noi naţionaliştii, în decembrie am câştigat cu peste 56% din sufragii. Avem deci majoritatea mandatelor în Adunarea teritorială corsicană şi suntem majoritari în voci, în sufragii, lucru care nu s-a întâmplat până acum niciodată de când s-a creat această instanţă în 1982».

«Sâmbătă după-amiază am organizat o manifestaţie la Ajaccio care a adunat câteva mii de persoane. Am arătat deci că populaţia îi sprjină pe aleşi. Reamintesc că noi am primit mandat tocmai ca să discutăm despre toate punctele pe care le-am enumerat. Ori, pentru moment nu s-a început niciun dialog cu Parisul. Cerem deci deschiderea unor discuţii care să includă ansamblul revendicărilor noastre».

Vasile DAMIAN: Dacă ar fi să faceţi un «clasament» al revendicărilor, care ar fi cap de listă?

Paul-André COLOMBANI: «In mod clar, înscrierea Corsicii în Constituţie ar permite ulterior discutarea şi celorlalte revendicări dar fără nicio grabă. Nu e nimic urgent în afară de soarta «prizonierilor politici». Avem tot timpul să ne aşezăm cu toţii în jurul unei mese».

«Preşedintele Emmanuel Macron găseşte în Corsica o situaţie complet nouă; nu mai există atentate în Corsica de mai mulţi ani, situaţia este calmă. Seful statului are deci posibilitatea de a intra în istorie reglând 40 de ani de conflicte. Nu cred că trebuie să rateze această şansă».

Vasile DAMIAN: Si dacă preşedintele Emmanuel Macron evocă miercuri la Bastia «specificitatea Corsicii», o să fiţi mulţumiţi?

Paul-André COLOMBANI: «Dacă se înscrie Corsica în Constituţie în sensul articolului 74, da, vom fi satisfăcuţi. Dacă nu, treaba riscă să se complice».

Vasile DAMIAN: Unii comentatori estimează că Dvs., naţionaliştii, aţi pus ştacheta prea sus. Ce le răspundeţi?

Paul-André COLOMBANI: «Repet, de 40 de ani aşteptăm ca situaţia să se amelioreze. Statutul nostru actual, permite adaptarea legislaţiei. Din 2002 încoace, am făcut 40 de cereri în acest sens. De 37 de ori nu ni s-a răspuns iar de trei ori ni s-a spus «Nu». Trebuie să înaintăm însă, trebuie să găsim punctele de echilibru. Ori punctele de echilibru nu le putem găsi decât în Constituţia franceză, prin intermediul articolului 74».

 
Paul-André Colombani: «Preşedintele Emmanuel Macron găseşte în Corsica o situaţie calmă. E păcat să rateze această şansă»