Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Număr record de muncitori detaşaţi în Franţa

detasati.jpg

In sectorul constructiilor lucreazà printre cei mai multi muncitori detasati
In sectorul constructiilor lucreazà printre cei mai multi muncitori detasati
Sursa imaginii: 
lemonde.fr/Jacques Demarthon/AFP

În 2017, în Franţa au fost detaşaţi 516.000 de muncitori, o cifră în creştere cu 46% faţă de anul precedent. Cifrele provin dintr-un "Bilanţ intermediar al planului naţional de combatere a muncii ilegale" şi au fost dezvăluite de ziarul Le Monde.

Cifrele detaşării în Franţa încep să se ambaleze, să crească exponenţial de la un an la altul. Plus 46% în 2017 faţă de 2016 când déjà numărul crescuse cu 25 de procente faţă de anul precedent. Datele, extrem de sensibile, riscă să relanseze - şi nu doar în Franţa - polemica privind dumpingul social.

Anul trecut, în Hexagon au fost detaşaţi peste o jumătate de milion de muncitori, mai exact 516.000, cifră ce nu ia în calcul transportul rutier. Niciodată în Franţa nu au existat atât de multe persoane trimise să lucreze de o firmă străină.

Cele mai multe posturi au fost ocupate în sectoarele construcţiilor şi ale industriei. În privinţa naţionalităţii salariaţilor, cap de listă au fost portughezii anul trecut: 74.000 de lusitani au venit să lucreze în Franţa. Pe locul doi, Polonia cu 61.000 de muncitori detaşaţi în Hexagon iar pe locul trei, Germania cu 45.000 de oameni trimişi peste Rhin ca să lucreze. Românii, cu 44.000 de detaşaţi în Franţa în 2017, vin pe locul 4 în acest clasament. În fine, pe locul 5 se clasează muncitorii detaşaţi francezi, 37.000, care vin să lucreze în Franţa. Există şi aşa ceva, considerată o anomalie de autorităţile de la Paris, dar posibilă graţie societăţilor bazate în străinătate şi în particular în Luxembourg.

Documentul publicat de Le Monde precizează că puternica creştere a numărului de detaşaţi "trebuie luată cu precauţie" întrucât ea coincide cu aplicarea unei noi baze de date, mai precise decât precedentele. Cu alte cuvinte, se poate ca această explozie a numărului de detaşaţi să fie doar rezultatul unei puneri la zi, unei clarificări a situaţiei celor care până acum scăpau de "radarele" oficialilor francezi, cu alte cuvinte, lucrau mai mult sau mai puţin la negru.

Reamintim că detaşarea este încadrată de o directivă europeană din 1996. Ea permite unei firme europene să trimită temporar muncitori într-o altă ţară a UE, taxele sociale continuând să fie plătite în ţara de origine a salariatului. În octombrie 2017, la iniţiativa Franţei, cei 28 s-au înţeles să revizuiască directiva pentru ca "muncitorii să primească acelaşi salariu pentru aceeaşi muncă prestată pe un acelaşi loc de muncă".

 
Număr record de muncitori detaşaţi în Franţa