Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Are Donald Trump un plan de pace pentru Orientul Apropiat?

jerusalemisraelcolonies_0.jpg

Ierusalim, vedere de ansamblu
Ierusalim, vedere de ansamblu
Image source: 
Credit foto: rfi.fr / Frassineti Mimmo/AGF/UIG via Getty Images

Preşedintelui american Donald Trump i s-a reproşat mult în ultimul timp că a amplificat tensiunile din Orientul Apropiat prin decizia de a muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim. Un alt reproş care i se a duce este că nu propune nici un plan de pace în contextul conflictului israelo-palestinian. S-ar părea însă că Donald Trump privilegiază un plan mai vechi, acela de creare a unui stat palestinian cu capitala la Abou Dis, un mic oraş palestinian situat la patru kilometri de Ierusalim.

Acest scenariu, lansat în urmă cu cîteva decenii şi respins total de palestinieni, revine totuşi din cînd în cînd în discuţie. Nu este exclus ca el să fie, pentru Donald Trump şi consilierii săi, “soluţia ideală”. Cotidianul Libération arată într-un dosar că soluţia i-a fost propusă în anii 90 şi lui Yasser Arafat, şeful de atunci al palestinienilor. Iar publicaţia americană New York Times arată că prinţul saudit Mohammed ben Salman încearcă în prezent să-l convingă pe actualul şef palestinian, Mahmud Abbas, de viabilitatea proiectului.

Cotidianul Le Figaro este de părere că Donald Trump i-a dat ginerelui său, Jared Kushner, misiunea de a convinge toate părţile implicate în acest interminabil conflict că soluţia “Abou Dis” este singura rezonabilă. Subiectul a fi fost abordat şi la Paris, în decembrie anul trecut, în cursul unei întîlniri dintre Jared Kushner şi şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

Greu de spus ce succes va avea acest plan de pace, dar politica lui Benjamin Netaniahu pare să-i pună pe palestinieni în faţa unui "fapt împlinit". Ierusalimul este pentru Israel o capitală "indivizibilă". Oraşul a fost de altfel "redesenat" din punct de vedere urbanistic prin excluderea din perimetrul său a unor cartiere palestiniene şi includerea unor colonii evreieşti.

Cotidianul Libération citează responsabili palestinieni care spun că Abou Dis nu poate fi o capitală viabilă, pentru că este o localitate izolată, controlată ca o “închisoare”. Abou Dis este parţial înconjurat de ziduri pentru a fi separat de unele colonii evreieşti.

Si totuşi oraşul reprezintă un simbol pentru că după negocierile de la Oslo, din anii 90, la Abou Dis a fost construit şi instalat primul sediu al Consiliului legislativ palestinian. Un palat parlamentar de 1300 de metri pătraţi care nu a fost însă niciodată folosit, sau, mai bine spus, parlamentarii palestinieni au refuzat să intre acolo pentru a nu crea un precedent, pentru a nu se "îndepărta" în felul acesta de Ierusalim.

Statutul Ierusalimului nu mai este de mult o chestiune care să-i privească doar pe israelieni şi pe palestinieni, ea s-a internaţionalizat. India, de exemplu, refuză să sprijine recunoaşterea de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Mă refer la India întrucît premierul indian Narendra Modi va efectua între 9 şi 12 februarie o vizită în regiune şi se va duce pentru prima dată la Ramallah, în Cisiordania. India îi sprijină de multă vreme în mod necondiţionat pe palestinieni, arată Agenţia France Presse, ceea ce nu o împiedică să semneze contracte importante cu Israelul.

In iulie 2017 Narendra Modi a devenit primul lider din istoria Indiei care a efectuat o vizită în Israel, iar cu cîteva săptămîni în urmă Benjamin Netaniahu a fost primit cu toate onorurile la New Delhi.