Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Seful diplomaţiei franceze: "Cei care nu au nimic de făcut în Siria să plece!"

2013-08-21t214852z_1472943964_gm1e98m0g1l01_rtrmadp_3_syria-crisis-gas_0.jpg

Victime ale unui atac cu gaz comis în 2013 la Ghouta
Victime ale unui atac cu gaz comis în 2013 la Ghouta
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr / REUTERS/Bassam Khabieh

Franţa cere retragerea “tuturor celor care nu au nimic de făcut în Siria”, inclusiv a miliţiilor iraniene şi a Heţbolahilor libanezi. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul francez de externe Jean-Yves le Drian. Parisul pune în gardă şi Turcia în legătură cu pierderile printre civili provocate de recenta intervenţie militară turcă împotriva unei enclave kurde din nordul Siriei.

Pe zi ce trece situaţia din Siria devine parcă mai gravă, mai disperată, mai complicată. Regimul de la Damasc ajutat de aviaţia rusă bombardează intens regiunea Ghouta din vestul capitalei siriene, precum şi Idlib, ultimile bastioane controlate încă de insurgenţi. Bachar al-Assad este din nou acuzat că ar fi recurs la arme chimice, ceea ce el neagă bineînţeles. Iar Moscova îi sare în ajutor şi afirmă că toate aceste acuzaţii ţin de propagandă, şi că ele nu au nici o valoare pînă cînd eventualii vinovaţi nu vor fi identificaţi.

Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley consideră însă că există dovezi “evidente” în legătură cu utilizarea clorului în cursul unor atacuri lansate de trupele guvernamentale la Ghouta. Comisia internaţională de anchetă mandatată de ONU anunţă că va cerceta faptele.

Dacă este să ne luăm după informaţiile transmise zilnic din Siria, războiul provoacă acolo mult mai multe pierderi în rîndurile populaţiei decît în rîndurile combatanţilor. Oganizaţia Naţiunilor Unite propune o încetare a focului de o lună pentru evacuarea civililor şi facilitarea unor ajutoare umanitare, dar probabil că apelul va rămîne literă moartă. La Ghouta, care altădată era o importantă regiune agricolă, în jur de 400 000 de persoane sunt prinse să zicem între două focuri şi suferă de malnutriţie. Încă de anul trecut ONU a acuzat regimul de la Damasc că recurge la strategia înfometării acestei regiuni pentru a-i forţa pe rebeli să depună armele.

Nici un plan de pace nu avansează în prezent în privinţa Siriei, nici cel iniţiat de Rusia şi Iran, nici cel iniţiat de occidentali. Franţa încercă să lanseze la rîndul ei propuneri iar Agenţia France Presse relatează că sîmbăta trecută preşedintele Emmanuel Macron s-a înteţinut pe acest subiect cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Sigur, bine ar fi ca trupele străine să se retragă toate din Siria, ceea ce sugerează ministrul de extern francez într-un interviu acordat miercuri 7 februarie postului de televiziune BFM TV. Jean-Yves Le Drian acuză atît regimul de la Damasc cît şi Turcia, Iranul şi Rusia că "violează" dreptul internaţional în Siria. Demnitarul francez şi-a concetrat în mod special criticile la adresa Turciei care pare decisă să facă tot posibilul pentru a-i îndepărta pe kurzii sirieni de graniţele sale. Emmanuel Macron l-a pus şi el în gardă pe Recep Tayyip Erdogan în legătură cu veleităţile sale teritoriale în Siria. Parisul înţelege, pe o parte, îngrijorările securitare ale Turciei, care nu tolerează grupuri kurde înarmate la frontierele ei, dar condamnă pierderile provocate printre civili în urma operaţiunilor lansate de armata turcă.

De notat că turcii, de partea lor, cer plecarea din Siria a forţelor americane. În jur de 2000 de militari şi instructori americani se află de fapt pe teritoriul sirian, unde au fost trimişi în contextul luptei anti-jihadiste.

După toate probabilităţile, nimeni nu va pleca deocamdată din Siria, teren de înfruntare între puteri mai mari şi mai mici, într-un context de conflict internaţionalizat. Siria este un exemplu macabru de impas al raţiunii şi al civilizaţiei, cu efecte devastatoare care riscă să dureze multe decenii.