Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jocurile Olimpice din Coreea de sud, deschise sub semnul păcii

kim.jpg

Kim Yo Jong, sora mai micà a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, dând mâna cu presedintele sud-coreean Moon Jae-in în deschiderea JO 2018 de la Pyeongchang
Kim Yo Jong, sora mai micà a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, dând mâna cu presedintele sud-coreean Moon Jae-in în deschiderea JO 2018 de la Pyeongchang
Sursa imaginii: 
Kim Kyung-Hoon/Reuters

Ceremonia de deschidere a fost pusă sub semnul păcii, aşa cum dealtfel promiseseră organizatorii. Mesajul pacifist a fost însoţit şi de un gest simbolic extrem de puternic: Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, prezentă la ceremonie, i-a dat mâna preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, un gest istoric de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Pe plan geopolitic, prezenţa nord-coreenei Kim Yo Jong în aceeaşi tribună cu sud-coreanul Moon Jae-in a fost imaginea cea mai puternică a acestei ceremonii de deschidere. Pe plan sportiv, ce s-a remarcat însă cel mai mult au fost cele două jucătoare de hochei coreene, una din sud, a doua din nord, transmiţând împreună, mână în mână, ultima ştafetă a flăcării olimpice patinatoarei Kim Yu-na, cea care a aprins deci flacăra olimpică pe stadionul din Pyeongchang.

Un alt moment forte al spectacolului inaugural a fost formarea unui uriaş porumbel al păcii, totul pe melodia Imagine a răposatului John Lennon.

Ce semnal reprezintă prezenţa lui Kim Yo Jong la deschiderea JO-2018?

Pe lângă Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-corean Kim Jong Un, în tribuna oficială de la Pyeongchang a venit o întreagă delegaţie nord-coreeană în frunte cu Kim Yong-nam care el este şeful de stat, formal cel puţin, al Republicii populare democratice a Coreeii. Este o premieră de când s-a terminat războiul dintre cele două Coreeii în 1953.

In aceeaşi tribună oficială a stadionului olimpic, la câţiva metri de reprezentanta dinastiei Kim-ilor, s-a putut vedea şi Mike Pence. Vice-preşedintele american, venit din Japonia, tocmai cinase ieri cu preşedintele sud-corean. Cu Moon Jae-in se vede însă sâmbătă şi sora lui Kim Jong Un. De multă vreme nu am mai văzut un astfel de balet diplomatico-mediatic în peninsula coreeană.

Numărul doi de la Washington a atenţionat lumea, evocând posibilitatea ca Jocurile Olimpice să fie folosite în «scopuri propagandistice» de Coreea de nord. Regimul de la Phenian a replicat, afirmând că prezenţa importantei delegaţii din nord nu are ca scop decât celebrarea Jocurilor şi nicidecum folosirea acestora ca vehicul politic.

Ce ştim despre sora mai mică a dictatorului nord-coreean?

Kim Yo Jong, ca şi fratele ei dictator, a studiat discret şi sub mare protecţie poliţienească într-o şcoală privată din Berna, în Elveţia, înainte de a reveni în Coreea de nord cu diploma de informatică în buzunar.

Compatrioţii ei o descoperă la televiziunea de stat, în 2011, cu ocazia funeraliilor tatălui ei. Câteva luni mai târziu, este numită la departamentul de comunicaţii al statului. Post din care va începe treptat să-i modeleze imaginea fratelui ei, un frate care a stat multă vreme în umbră. La sfârşitul lui 2014, Kim Yo Jong este numită vice-directoare a propagandei regimului, semn de înaltă recunoştiinţă şi mai ales de mare încredere. Ea este deci la originea formării cultului personalităţii fratelui ei, ea este cea care l-a învăţat pe acesta să se arate binevoitor şi accesibil.

Despre viaţa privată a lui Kim Yo Jong se ştiu prea puţine. Ziarul briatnic The Guardian  afirmă totuşi că ea s-ar fi căsătorit în 2015 cu vice-preşedintele Partidului muncitorilor din Coreea de nord, un personaj recent promovat în comisia militară a partidului. Kim Yo Jong ar avea, în funcţie de diferitele surse, între 28 şi 30 de ani şi ar fi mama unei fetiţe.

Lăsând însă deoparte toate aceste considerente personale, ceeace este de reţinut este faptul că prezenţa lui Kim Yo Jong week-endul acesta în Coreea de sud arată câtă încredere are Kim Jong Un în ea, mai ales că este vorba de prima vizită a unui membru al dinastiei Kim care merge în sud. O vizită pe care pentru moment autorităţile de la Seoul au descris-o drept «semnificativă».

Mai rămâne de văzut acum cu ce mesaj a venit acest «emisar» special din nord în sud şi, eventual, ce mesaj a avut de transmis Mike Pence liderului nord-coreean. Pentru moment, prăpastia dintre Washington şi Phenian, cauzată de dosarul nuclear, este prea adâncă pentru a putea fi astupată, chiar şi de o paranteză olimpică.

 

 
Jocurile Olimpice din Coreea de sud, deschise sub semnul păcii