Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reconstrucţia Irakului, tema unei conferinţe în Kuweit

Locuitori din Mosul transportà cadavre gàsite în ruinele orasului vechi, 17 ianuarie 2018

In Kuweit s-a deschis astăzi o conferinţă internaţională consacrată reconstrucţiei Irakului. Timp de trei zile, autorităţile de la Bagdad speră să-i convingă pe creditorii internaţionali dar şi pe reprezentanţii sectorului privat să se implice pentru a permite Irakului să se refacă după trei ani de cvasi-ocupaţiei jihadistă.

In urmă cu două luni, autorităţile de la Bagdad anunţau sfârşitul ocupaţiei jihadiste. Din 2014 până la finele anului trecut, Organizaţia stat islamic a controlat practic o treime din ţară. O ţară déjà răvăşită de diverse războaie din anii '80 încoace şi supusă apoi unui lung şi sever embargo după ocuparea Kuweitului de către trupele lui Saddam Hussein.

Ironia soartei, tocmai acest mic dar bogat stat petrolifer de la la graniţa sudică cu Irakul, este acum gazda unei conferinţe internaţionale consacrate reconstrucţiei Irakului. O reconstrucţie care va cere timp dar mai ales bani mulţi. La recent încheiatul forum mondial de la Davos, premierul irakian estima costul reconstruţiei ţării sale la 100 de miliarde de dolari. O sumă pe care Irakul nu o are, preţul ţiţeiului fiind scăzut iar efortul militar costisitor.

In Kuweit sunt prezentate de către responsabilii irakieni nu mai puţin de 157 de proiecte de reconstruţie pentru care solicită asistenţă financiară internaţională. Printre aceste proiecte figurează reconstrucţia a 26.000 de locuinţe, investiţii în agricultură şi în industria petrochimică. Sunt de reconstruit şi două importante legături feroviare: Bagdad-Basra şi Bagdad-Mosul dar şi un metrou în capitala irakiană.

In lipsa finanţărilor, apare riscul reapariţiei extremismului

Ca să faciliteze intervenţiile participanţilor, luni sunt prevăzuţi să ia cuvântul reprezentanţii organizaţiilor internaţionale. Marţi e rândul sectorului privat să se exprime iar miercuri sunt programate statele participante să-şi anunţe contribuţiile financiare. Irakul fiind a 10-a cea mai coruptă ţară din lume, ca să-i liniştească pe potenţialii investitori străini, autorităţile de la Bagdad au instaurat o platformă de date ce-ar urma să garanteze transparenţa reconstrucţiei.

In aşteptarea fondurilor internaţionale, situaţia din ţară continuă să fie dezastroasă. Contactaţi de RFI, locuitori din Mosul afirmă că 7 luni după eliberarea oraşului de sub ocupaţia jihadistă, nimic nu s-a făcut încă în acest important oraş. "Mai găsim cadavre în ruinele oraşului vechi. Mare parte din podurile care leagă cele două maluri ale localităţii, distruse parţial sau total, nu au fost reconstruite. Autorităţile locale stau însă cu braţele încrucişate" regretă un locuitor din Mosul citat de RFI. Trimisul special al ziarului Le Monde constată şi el că "sentimentul că au fost abandonaţi de autorităţile corupte, predomină în rândul locuitorilor". Franţa, prin intermediul Programului Naţiunilor unite pentru dezvoltare, a alocat déjà 2,5 miliarde de euro reconstrucţiei unor universităţi şi facultăţi din Mosul. Parisul şi-a manifestat interesul şi pentru a reconstrui locuinţe sociale şi aeroportul din acest al doilea oraş ca mărime din Irak. Localitate în care Naţiunile unite estimează că există riscul de reapariţie a extremismului. "Comunitatea internaţională trebuie să ajute populaţia locală care suferă, trebuie să creeze locuri de muncă şi să reconstruiască. Dacă nu o face, Organizaţia stat islamic şi al-Qaida vor profita de disperarea localnicilor pentru a recruta din nou" spune un general irakian citat de Le Monde.

 
Reconstrucţia Irakului, tema unei conferinţe în Kuweit