Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Mona Lisa», dorită de microbiştii din Lens

joconda.jpg

Banderola cu Gioconda în tribunele stadionului din Lens, 10 februarie 2018
Banderola cu Gioconda în tribunele stadionului din Lens, 10 februarie 2018
Sursa imaginii: 
nordeclair.fr/SEVERINE COURBE - VDNPQR

«Mona Lisa» - sau «Gioconda» - celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci, va merge oare la Lens? Oraşul din nordul Franţei, unde există o filială a celebrului muzeu Luvru din Paris, speră în tot cazul. Primarul dar şi suporterii de fotbal din Lens s-au implicat direct în acest demers.

Microbiştii din Lens desfăşurând o uriaşă banderolă cu «Mona Lisa» în tribunele stadionului, e o imagine ce va rămâne cu siguranţă în memoria multor comentatori sportivi.

Revendicarea suporterilor de fotbal este în fapt menită să susţină cererea primarului de Lens. Acesta din urmă i-a scris luna trecută preşedintelui Emmanuel Macron cerându-i ca celebra pânză a lui da Vinci, unul dintre cele mei cunoscute tablouri din lume şi una din vedetele Luvrului parizian, să fie împrumutată provizoriu filialei muzeului din oraş.

Deschis la sfârşitul lui 2012, muzeul Luvru-Lens a primit de atunci vizita a circa trei milioane de curioşi devenind astfel al doilea cel mai vizitat muzeu francez din afara Parisului.

Cererea primarului socialist din Lens are un atuu: ea a fost evocată recent de ministrul francez al culturii. Françoise Nyssen i-a deschis uşa zilele trecute declarând că «Dacă nu putem deplasa muzeul Luvru, ce ne împiedică s-o deplasăm pe Gioconda?». Problema este că restauratorii Luvrului din Paris se opun acestei deplasări în oraşul din nordul Franţei întrucât cadrul tabloului ar fi prea fragil. Ultimul voiaj, «Mona Lisa» l-a făcut în Japonia în 1974.

 
«Mona Lisa», dorită de microbiştii din Lens