Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: războiul tuturor împotriva tuturor

2018-01-21t090104z_526554653_rc1d3985cd70_rtrmadp_3_mideast-crisis-syria-turkey_0.jpg

Tancuri turcesti la frontiera siriana pe 21 ianuarie 2018.
Tancuri turcesti la frontiera siriana pe 21 ianuarie 2018.
Image source: 
Credit foto: rfi.fr / REUTERS/Stringer

Operaţiunile militare ale Turciei împotriva forţelor kurde din nordul Siriei au slăbit lupta împotriva Organizaţiei stat islamic. Este o declaraţie făcută de şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, în Kuweit, cu ocazia unei reuniuni a coaliţiei internaţionale anti-jihadiste. Si numeroşi comentatori francezi constată că situaţia din Siria s-a complicat, mai ales că Israelul şi Iranul la rîndul lor se înfruntă în mod direct pe teritoriul sirian.

Un război al tuturor împotriva tuturor, iată ce a devenit Siria, afirma recent un specialist francez. Iar jihadiştii au motive să fie mulţumiţi în prezent cînd văd că inamicii lor cei mai redutabili, kurzii, sunt bombardaţi de forţele turce. Fără îndoială că jihadiştii ar fi şi mai încîntaţi dacă Israelul şi Iranul ar intra într-un conflict sîngeros. Acest lucru le-ar permite jihadiştilor să-şi refacă potenţialul şi eventual, pentru o vreme, să fie uitaţi de opinia publică. Jihadiştii mai sunt probabil extrem de satisfăcuţi să vadă că doi membri ai Alianţei Atlantice, Statele Unite şi Turcia, au interese divergente în Siria şi în regiune, şi că sprijină grupuri diferite.

Reamintim că pe 20 ianuarie Turcia a lansat o vastă operaţiune împotriva unor miliţii kurde din nordul Siriei care sunt sprijinite de americani. Pentru turci, ideea că ar putea apărea în Siria o zonă autonomă kurdă, precum în Irak, este inaccceptabilă. Pentru Israel, este inacceptabilă instalarea durabilă a iranienilor în Siria. Fiecare parte implicată în conflict are deci interese imediate care se bat cap în cap şi nu permit în prezent nici cea mai mică deschidere serioasă spre negocierile de pace. Bachar al-Assad, care crede acum că are şansa de a cîştiga războiul, nu se grăbeşte nici el să negocieze pacea, iar complicarea situaţiei îi convine.

Cotidianul Le Monde afirmă că ruşii nu mai sunt cei care domină jocurile în Siria, deşi ei sunt cei care păstrează contactul cu toată lumea.

Cotidianul Le Figaro publică, oarecum în prelungirea acestor observaţii, un articol intitulat: “Să cooperăm cu ruşii în Orientul Apropiat”. Articolul este semnat de un expert în geopolitică, şi filozof, Renaud Girard. El consideră că Franţa are cel puţin patru motive pentru a-şi uni eforturile diplomatice cu Moscova. Iată cele patru motive. Atît Franţa cît şi Rusia au ca inamic principal jihadismul sunit. Atît Franţa cît şi Rusia doresc să-i protejeze pe creştinii din Orient. Atît Parisul cît şi Moscova se opun creerii unui stat independent kurd în regiune, dar pledează pentru crearea unei regiuni autonome kurde în Siria şi pentru reluarea dialogului dintre Ankara şi separatiştii kurzi din Anatolia. Si în sfîrşit, al patrulea punct, atît Parisul cît şi Moscova doresc menţinea acordului nuclear semnat cu Iranul în iulie 2015, acord pe care Donald Trump încearcă să-l “saboteze”.

Lansînd acest apel la o cooperare cu ruşii, Renaud Girard mai adaugă: a coopera cu ruşii în privinţa dosarului sirian nu înseamnă acceptarea politicii interne a lui Putin sau atitudinea acestuia în Ucraina. In acest moment, însă, editorialistului francez i se pare în orice caz că atitudinea Moscovei în Siria este mult mai “rezonabilă” decît a americanilor sau a turcilor. “Realismul, cauza păcii şi interesele noastre pe termen lung ne cer să colaborăm cu rusii”, este concluzia articolului semnat de Renaud Girard în Le Figaro.