Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ziua îndrăgostiţilor indezirabilă în unele ţări

135236390-1_0.jpg

Image source: 
Credit foto: rfi.fr

Sfîntul Valentin a devenit o sărbătoare cu rezonanţă planetară, dar în unele ţări este considerată suspectă, ba chiar contrară unor principii religioase. Este cazul în Pakistan, ţară numărînd 208 milioane de locuitori, în marea lor majoritate musulmani, unde autorităţile au interzis festivităţile publice legate de această zi a îndrăgostiţilor.

Pentru al doilea an consecutiv Înalta Curte de la Islamabad interzice orice manifestare în public legată de Sfîntul Valentin, această sărbătoare fiind considerată una a "imoralităţii, a nudităţii şi a indecenţei". Autorităţile pakistaneze au cerut tuturor mediilor de informare să se abţină de la orice promovare a acestei sărbători devenită de fapt populară printre tinerii pakistanezi.

În 2016 preşedintele pakistanez Mamnoon Hussain a dat tonul în ce priveşte punerea la index a sărbătorii. El a declarat atunci că ziua îndrăgostiţilor nu are nici o legătură cu cultura Pakistanului şi i-a îndemnat pe tineri să se concentreze mai mult pe studii decît pe ritualurile amoroase. 

Partidele islamiste au salutat şi atunci şi acum atitudinea autorităţilor, dar pe reţelele de socializare tinerii pakistanezi îşi exprimă dezaprobarea faţă de respectivele interdicţii. Ca şi în alte ţări, şi în Pakistan tinerii obişnuiesc să-şi facă tot felul de cadouri cu ocazia Sfîntului Valentin, să-şi ofere unii altora ciocolată şi ilustrate. Agenţia France Presse îl citează într-o depeşă pe jurnalistul pakistanez Ahmad Noorani cu această declaraţie făcută pe Twitter: "Cei care, pe unde, predică ura şi incită la violenţă în numele islamului beneficiază de sprijinul statului pakistanez. Dar pentru ei vînzătorii de flori şi de baloane în formă de inimă reprezintă o primejdie".

Cuvinte care rezumă extrem de plastic o realitate veche de cînd lumea: dragostea este o formă de libertate percepută ca o ameninţare pentru tot ceea ce înseamnă dictatură, autoritarism şi dogmă.

727