Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Număr record de copii care trăiesc în zone de conflict

enfants_guerre.jpg

Copii luati în grijà dupà un raid al fortelor siriene într-un cartier din Alep, 2 iunie 2014
Copii luati în grijà dupà un raid al fortelor siriene într-un cartier din Alep, 2 iunie 2014
Image source: 
REUTERS/Sultan Kitaz

Niciodată nu au existat atâţia copii în lume care să trăiască în zone de conflict. Iată ce reiese din ultimul raport pe 2016 publicat de ONG-ul Save the Children. Cel puţin 357 de milioane de copii – cu alte cuvinte, unul din 6 – sunt într-o zonă de conflict şi deci riscă să fie ucişi sau victime ale altor forme de violenţă.

«Siria, Afganistan şi Somalia sunt printre ţările cele mai periculoase pentru copii», scrie Save the Children. ONG-ul insistă asupra faptului că «asistăm la o creştere uluitoare a numărului de copii care trăiesc în zone de conflict». De la începutul anilor ’90 şi până acum s-a înregistrat o creştere de 75%. De notat că în 1995, 66 de ţări din lume erau în conflict, faţă de «doar» 52 în 2016, anul pentru care s-a redactat acest raport. Cu alte cuvinte, dacă numărul de conflicte a diminuat, acestea au loc în zone mult mai dens populate şi deci numărul de copii impactaţi este mult mai mare.

Aceste cifre alarmante trebuie puse în contextul în care o serie de legi internaţionale au fost adoptate în ultimii ani pentru a-i proteja pe copii. Aparent însă, fără mare impact pe teren. In particular, războiul din Siria este marcat de o totală nerespectare a dreptului internaţional umanitar. Dealtfel, situaţia din această ţără contribuie cel mai mult la agravarea tendinţei mondiale în materie de copii şi conflictele armate.

«Tacticile folosite contra copiilor sunt tot mai brutale. Aceştia sunt de exemplu folosiţi pentru a comite atentate sinucigaşe în ţări precum Nigeria. In alte state, precum Burkina Faso sau Republica democratică Congo, sunt atacate în mod deliberat şcoli pentru a creea teroare» spune Eric Hazard, responsabil Save the Children în Africa de vest şi centrală.

In alte ţări în război, zeci de mii de băieţi şi fete au fos recrutaţi de grupurile armate pentru diverse misiuni: combatanţi dar şi mesageri, hamali sau servitori. ONU spune că între 2005 şi 2016, a verificat faptul că circa 50.000 de copii au fost recrutaţi sau utilizaţi de diverse forţe şi grupuri armate.

Tot potrivit Naţiunilor unite, citate de raportul ONG-ului, «peste 73.000 de copii au fost ucişi sau mutilaţi din 2005 încoace într-o serie de 25 de conflicte». Asociaţiile umanitare consideră însă că cifra reală este mult mai mare, ţinând cont de dificultatea de a verifica rapoartele pe teren, în zonele de război.