Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poate “renaşte” un partid prin schimbarea numelui?

08072017_lrem_organigramme.jpg

Premierul Edouard Philippe
Premierul Edouard Philippe
Image source: 
credit foto: rfi.fr. / François Guillot, AFP

În Franţa, Frontul Naţional se pregăteşte să-şi schimbe numele cu ocazia congresului anunţat pe 10 şi 11 martie la Lille. Întemeietorul formaţiunii de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen se declară revoltat în faţa acestui demers pe care îl consideră o “trădare”. În Franţa şi alte partide şi-au schimbat titulatura sau intenţionează să o facă, printre ele Partidul Socialist.

"Rezistenţa naţională". "Alternativa naţională". "Uniunea naţională". "Noul Front". Iată doar patru nume care circulă şi care ar putea deveni noua formulă de identificare a formaţiunii condusa de Marine Le Pen. Ea face toate eforturile posibile pentru a se detaşa de moştenirea ideologică a tatalui, Jean-Marie Le Pen, întemeietorul extremei drepte franceze, cu 40 de ani în urma.

Marine Le Pen mai refuză şi apelativul de extremă dreapta pentru un partid care este în prezent în pierdere de viteză, dar păstrează o pondere importantă în sînul electoratului.

Si socialiştii francezi, aproape invizibili în spaţiul politic de la victoria lui Macron la prezidenţiale, reflectează la schimbarea numelui, pentru a putea reveni cu mai multa energie în jocul politic. “Naming”, cuvînt de origine anglo-saxona, se numeşte ştiinţa de a găsi un nume potrivit pentru o firmă, un partid, o asociaţie. O specialistă în “naming”, Corinne Bessis, declară în le Figaro că schimbarea de nume este totuşi un risc pentru un partid, mai ales dacă el reprezintă un fel de “marcă” recunoscută. Partidul Comunist Francez, de exemplu, nici nu se gîndeşte să renunţe le sintagma ideologică identitară “comunism”.

Specialista care se exprimă în Le Figaro constată nişte tendinţe, de exemplu nume de partide care se termină cu semnul exclamării. Este cazul cu formaţiunea “În marş!” care l-a adus la putere pe Emmanuel Macron. Dar după victorie dimensiunea “militară” a formaţiunii a fost puţin atenuată, numele partidului devenind “La République en marche”.

n tabăra dreptei, Valérie Pécresse a fondat un partid care se numeşte “Libres !” (Liberi!). Conservatorii, sau vechea formaţiune neo-gaullistă, şi-au schimbat de mai multe ori numele. “Uniunea pentru o mişcare populara” (UMP) se numea formaţiunea pentru a deveni apoi “Republicanii”, în cel mai pur stil american. Un lider mulţumit de numele partidului său este Jean-Luc Mélenchon. El mai speră că “Franţa nesupusă”, în acelaşi timp nume de partid şi slogan, l-ar putea aduce într-o zi în fruntea statului.