Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: un nou proiect de lege, controversat, legat de imigraţie

Gérard Collomb, ministrul francez de interne

Un nou proiect de lege privind imigraţia şi dreptul la azil începe să fie discutat, miercuri 21 februarie, la Paris în consiliul de miniştri, urmînd ca în aprilie să fie supus Parlamentului. Noile prevederi au suscitat însă critici şi polemici, iar majoritatea centristă apare divizată în acest context.

"Proiectul de lege este total echilibrat. El preia două mari principii: Franţa trebuie să primească refugiaţi, dar ea nu poate primi toţi migranţii economici.” Sunt cuvinte pronunţate de ministrul de interne Gérard Collomb în apărarea proiectului său. El este însă criticat din multiple direcţii. Dreapta îl consideră prea "laxist" iar stînga prea "represif".

Intrucît legea prevede o durată mai lungă de privare de libertate pentru străinii expulzabili, de la 45 la 90 de zile, numeroase asociaţii de ajutorare a străinilor îşi exprimă neliniştea. Legea redefineşte un delict, cel de trecere frauduloasă a frontierei, care poate fi sancţionat cu un an de închisoare şi 3750 de euro amendă. Un alt delict este utilizarea, cu scopul de a intra sau de a rămîne pe teritoriul francez, a unui act de identitate aparţinînd unei alte persoane: pînă la cinci ani de închisoare şi 75 000 de euro amendă.

Pe cu totul alt plan, noul proiect de lege favorizează imigraţia preferenţială şi facilitează venirea studenţilor străini. Ei vor beneficia de o carte de identitate provizorie care să le dea dreptul la muncă, inclusiv la crearea unei intreprinderi.

Cotidianul Le Monde se arată foarte critic faţă de acest proiect de lege, considerînd că el este mai degrabă politic decît pragmatic. Iar potrivit Consiliului de stat, Franţa nu avea nevoie de o nouă lege privind imigraţia cînd în urmă cu doi ani a fost deja adoptată una. Dezbaterile în jurul acestei legi vor avea caracterul unui test pentru majoritatea prezidenţială. In acest context, un sondaj pune în evidenţă două lucruri care se bat oarecum cap în cap: majoritatea francezilor este favorabilă dreptului la azil, dar 63 la sută dintre francezi consideră că în Franţa sunt prea mulţi imigranţi.